Amerikaanse jurist Bork overleden

Robert Bork (m) in 2001»
Robert Bork (m) in 2001 AFP

De Amerikaanse jurist Robert Bork is overleden. Bork had een lange carrière bij justitie in de Verenigde Staten, maar werd het meest bekend door zijn mislukte benoeming tot opperrechter in 1987.

Zijn nomatie door president Reagan stuitte op veel verzet bij de Democraten. Die noemden de conservatieve Bork een bedreiging voor de rechtsstaat en zeiden dat dat de scheiding tussen kerk en staat bij een benoeming in het geding zou komen.

Borking

In de benoemingsprocedure werd Bork vijf dagen lang gegrilld door een Senaatscommissie, die werd geleid door huidig vicepresident Biden. De Democratische senator Ted Kennedy zei daar dat Bork stond voor een Amerika waar vrouwen stiekem abortus moeten ondergaan, politieagenten ongestoord hun gang kunnen gaan en kinderen niets over de evolutietheorie te horen krijgen.

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de Senaat tegen de benoeming van Bork. De uitslag was een vernedering voor Bork en president Reagan. 'Borking' werd een begrip voor het zwart maken van kandidaat-ambtsdragers.

Saturday Night Massacre

Bork was in 1973 ook korte tijd minister van Justitie onder president Nixon. Hij ontsloeg toen tijdens de 'Saturday Night Massacre' de man die onderzoek deed naar het Watergate-schandaal, waarvoor Nixon een jaar later moest aftreden.

Robert Bork overleed afgelopen nacht aan hartfalen. Hij was 85 jaar.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio