EU: foto op sigarettenpakje

In Australië zijn afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes al verplicht»
In Australië zijn afschrikwekkende foto's op sigarettenpakjes al verplicht EBS

Pakjes van sigaretten moeten naast waarschuwende teksten ook foto's gaan bevatten. Samen moet dat driekwart van de voor- en achterkant van elk pakje bepalen. Dat staat in een voorstel dat de Europese Commissie heeft gepresenteerd.

In Australië zijn afschrikwekkende foto's en teksten al verplicht. De pakjes daar hebben een uniforme legergroene kleur en geen merksymbolen. In Europa moet driekwart van de voor- en achterkant en de helft van de zijkanten van de verpakking bestaan uit waarschuwende teksten en foto's. In tegenstelling tot bij de Australische pakjes blijft er dan nog een klein deel over voor merksymbolen en komt er geen vaste kleur.

Smaken

In het voorstel staat verder dat de toevoeging van kenmerkende smaken als chocolade of aardbei wordt verboden. Onder meer mentholsigaretten worden zo verboden.

"Tabaksproducten moeten er uitzien en smaken als tabaksproducten, niet als snoep of cosmetica. De consument mag niet meer worden misleid", zegt Eurocommissaris Tonio Borg van Gezondheid en Consumentenzaken. Vooral jongeren moeten met de nieuwe verpakking en het verbod op bepaalde smaakjes weerhouden worden van een eerste sigaret.

Kankerverwekkend

De huidige vermelding van ingrediënten op de zijkant van sigarettenpakjes met onder meer het nicotinegehalte, wordt vervangen door de melding dat tabaksrook meer dan zeventig kankerverwekkende stoffen bevat. Landen als Nederland die nog geen afschrikwekkende foto's op de pakjes zetten, zullen als het voorstel wordt aangenomen, dat wel moeten doen.

Een tiental landen in Europa waarschuwt de rokers nu al met foto's van bijvoorbeeld vervuilde longen.

2015

Het duurt nog minstens tot 2015 voordat de plannen en daarmee de foto's op de pakjes verplicht worden in Nederland. Het voorstel van de Europese Commissie moet eerst nog besproken worden door alle Europese Ministers van Gezondheid en het Europees Parlement. Zij kunnen de plannen ook nog veranderen voordat ze het voorstel goedkeuren.

Deel deze pagina

Video en Audio

Meer video en audio