Vrouw wordt president Zuid-Korea

Park Geun-hye is verkozen tot president van Zuid-Korea»
Park Geun-hye is verkozen tot president van Zuid-Korea AFP

De conservatief Park Geun-hye is vandaag als eerste vrouw tot president gekozen van Zuid-Korea. Haar rivaal Moon Jae-in feliciteerde haar vanmiddag na een spannende verkiezingsstrijd met de overwinning.

De 60-jarige Park is de dochter van de vroegere president en dictator Park Chung-hee, die in 1961 door een staatsgreep aan de macht kwam. Zijn dochter Park fungeerde toen als een soort first lady, want haar moeder was bij een aanslag om het leven gekomen. Haar vader werd in 1979 door de Zuid-koreaanse inlichtingenchef doodgeschoten.

Dialoog

De nieuwe president treedt in februari aan. Ze is voorstander van een dialoog met Noord-Korea en heeft het buurland hulp aangeboden in ruil voor stopzetting van het kernprogramma van Kim Jong-un. Noord-Korea is daartoe niet bereid.

Park krijgt ook te maken met afnemende economische groei in Zuid-Korea. Die lag de laatste tientallen jaren gemiddeld boven de 5 procent maar schommelt nu rond de 2 procent.

Deel deze pagina

Video

Eerste vrouwelijke president voor Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft voor het eerst een vrouw als president. De conservatieve Park Hoen Jay behaalde een nipte overwinning op haar... centrum-linkse tegenstander.

Audio

  • 'Park Geun-hye kon haar vader niet afvallen' Zuid-Korea heeft een nieuwe president gekozen. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat Park Geun-hye de eerste vrouwelijke... president is en dat haar vader de voormalige Zuid-Koreaanse dictator Pak Tsjoen Hie is. Een gesprek met hoogleraaar Koreaanse studies aan de Universiteit van Leiden, Remco Breuker.

Video en Audio

Meer video en audio