NOS NieuwsAangepast

Doema: geen adoptie meer naar VS

Als het aan de Doema ligt mogen Amerikaanse gezinnen geen Russische kinderen meer adopteren. Het Russische parlement nam woensdag een wet met die strekking met overgrote meerderheid aan.

De Russische anti-adoptiewet heeft de naam meegekregen van Dima Jakovlev; een geadopteerd Russisch jongetje dat in 2009 overleed doordat zijn zijn Amerikaanse adoptievader hem in de brandende zon in de auto had achtergelaten.

Magnitskywet

De wet is een reactie op de Magnitskywet die onlangs in Washington werd aangenomen. Die wet voorziet erin dat Russen die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten geen visum voor de Verenigde Staten kunnen krijgen. Hun tegoeden kunnen worden bevroren.

In Rusland verschijnen al weken hartverscheurende verhalen over hoe slecht het gesteld is met geadopteerde Russische kinderen in de VS. Het Russische consulaat klaagt steen en been omdat diplomaten geen contact op mogen nemen met kinderen die in de problemen zijn geraakt.

'Met een vlekje'

Volgens de cijfers is er echter niet veel bijzonders aan de hand. In de afgelopen twintig jaar zijn er ongeveer 65.000 Russische kinderen geadopteerd in de Verenigde Staten. Bijna twintig van hen zijn overleden; door geweld, maar ook door ongelukken.

Adoptie door Amerikaanse gezinnen is de afgelopen jaren overigens flink teruggelopen. Het gaat jaarlijks om ongeveer duizend gevallen. Anders dan Russische gezinnen zijn Amerikanen wél bereid om kinderen 'met een vlekje' te adopteren. Veel van die kinderen verblijven in kindertehuizen en weeshuizen in Rusland, waar de omstandigheden veel te wensen overlaten.

Dima Jakovlevwet

Mede daardoor bestaat er ook in Rusland zelf veel verzet tegen de Dima Jakovlevwet. Zelfs ministers hebben zich ertegen gekeerd. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de wet "niet juist" en ook de minister van Onderwijs en de ombudsman voor de mensenrechten in Rusland zijn er ongelukkig mee.

Het is nu afwachten of de wet werkelijk van kracht wordt. De Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, moet er nog over beslissen en president Poetin moet zijn handtekening er nog onder zetten. Volgens Poetins woordvoerder begrijpt de president de "harde en emotionele" reactie van de volksvertegenwoordigers. Maar Poetin staat "wat meer op een afstand" van de politieke gebeurtenissen, aldus de woordvoerder. Daarmee liet hij de mogelijkheid open dat de president de wet uiteindelijk niet ondertekent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl