Nipte voorsprong Park Zuid-Korea

Links de verkiezingsposter van Park Geun-hye, die in de exitpolls een minimale voorsprong heeft»
Links de verkiezingsposter van Park Geun-hye, die in de exitpolls een minimale voorsprong heeft AFP

De tv-stations in Zuid-Korea durven na de sluiting van de stemlokalen nog geen winnaar van de presidentsverkiezingen aan te wijzen. Wel heeft Park Geun-hye, de dochter van oud-president Park, een nipte voorspong.

In de exitpolls staat Park op 50,1 procent en haar linkse rivaal Moon Yae-in op 48,9. In de loop van de middag moet een betrouwbaar beeld ontstaan over de uitslag.

Noord-Korea

De conservatieve Park heeft gezegd dat ze als president wil onderhandelen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Op voorwaarde dat Noord-Korea zijn kernprogramma opgeeft, wil ze het buurland hulp verschaffen. Pyongyang heeft dat in het verleden steeds geweigerd.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president krijgt te maken met een afnemende economische groei. De groei in het land is nu zo'n 2 procent, na vijftig jaar met een gemiddelde groei van 5,5 procent per jaar .

Deel deze pagina

Video

Verwachte winst voor Park Zuid-Korea

Het ziet er naar uit dat Zuid-Korea voor het eerst een vrouwelijke president krijgt. Volgens de exit polls heeft Park Hoen Jay met... een kleine meerderheid de verkiezingen hebben gewonnen.

Video en Audio

  • » "Teentje knoflook, een ui en aloë vera" Audio Boeren zoeken nieuwe manieren om antibiotica uit de stallen te houden.22 okt 2014, 6 keer afgespeeld
  • » Geen antibiotica in de stal Audio Maino Remmers onderzoekt vandaag de mogelijkheden die Nederlandse veehouders hebben om het gebruik...22 okt 2014, 1 keer afgespeeld
  • » Team Juncker kan aan de slag Video De nieuwe Europese Commissie onder voorzitterschap van de Luxemburger Claude Juncker kan op 1...22 okt 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio