Nipte voorsprong Park Zuid-Korea

Links de verkiezingsposter van Park Geun-hye, die in de exitpolls een minimale voorsprong heeft»
Links de verkiezingsposter van Park Geun-hye, die in de exitpolls een minimale voorsprong heeft AFP

De tv-stations in Zuid-Korea durven na de sluiting van de stemlokalen nog geen winnaar van de presidentsverkiezingen aan te wijzen. Wel heeft Park Geun-hye, de dochter van oud-president Park, een nipte voorspong.

In de exitpolls staat Park op 50,1 procent en haar linkse rivaal Moon Yae-in op 48,9. In de loop van de middag moet een betrouwbaar beeld ontstaan over de uitslag.

Noord-Korea

De conservatieve Park heeft gezegd dat ze als president wil onderhandelen met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Op voorwaarde dat Noord-Korea zijn kernprogramma opgeeft, wil ze het buurland hulp verschaffen. Pyongyang heeft dat in het verleden steeds geweigerd.

De nieuwe Zuid-Koreaanse president krijgt te maken met een afnemende economische groei. De groei in het land is nu zo'n 2 procent, na vijftig jaar met een gemiddelde groei van 5,5 procent per jaar .

Deel deze pagina

Video

Verwachte winst voor Park Zuid-Korea

Het ziet er naar uit dat Zuid-Korea voor het eerst een vrouwelijke president krijgt. Volgens de exit polls heeft Park Hoen Jay met... een kleine meerderheid de verkiezingen hebben gewonnen.

Video en Audio

Meer video en audio