Rennende Rudolph krijgt rode neus

Voor het onderzoek werd een rendier op een lopende band gezet»
Voor het onderzoek werd een rendier op een lopende band gezet YouTube

Het wereldberoemde rendier Rudolph heeft een rode neus. Een onderzoeker van het Erasmus MC in Rotterdam vroeg zich af waarom, en is erachter gekomen dat rendieren veel bloedvaatjes in hun neus hebben.

Die bloedvaten spelen volgens professor Can Ince een belangrijke rol bij de regulering van de lichaamstemperatuur onder ijskoude omstandigheden. De neus van rendieren kleurt dan flink roze.

Ince onderzocht met een Noorse collega in het noorden van Noorwegen hoe de dieren hun temperatuur regelen. Er werd zelfs een rendier op een lopende band gezet om hem te laten rennen. Een infraroodcamera registreerde wat er in de neus gebeurde.

Infraroodbeeld

Tijdens het rennen stroomde er meer bloed naar de neus van het rendier waardoor die op het infraroodbeeld knalrood kleurde. De dieren raken hun warmte kwijt via ventilatie door de neus, constateert de Rotterdamse onderzoeker.

De uitkomst van het opmerkelijke onderzoek kan volgens Ince gebruikt worden bij het bestuderen van de bloedcirculatie van mensen.

Deel deze pagina

Audio

  • Waarom is de neus van Rudolph rood? Professor Can Ince, fysioloog op de intensive care van het Erasmus MC, heeft onderzocht waarom de neus van rendieren rood zijn.

Video

Video en Audio

Meer video en audio