Ook CPB voorspelt krimp

CPB-directeur Coen Teulings»
CPB-directeur Coen Teulings NOS

Ook het Centraal Planbureau voorziet volgend jaar opnieuw een krimp van de economie.

Vorige week voorspelde de Nederlandsche Bank dat de economie in 2013 0,6 procent zal krimpen; het CPB gaat uit van een half procent.

Prinsjesdag

Met Prinsjesdag dacht het Planbureau nog dat de economie volgend jaar 0,75 procent zou groeien. Voor dit jaar gaat het Planbureau uit van een krimp van 1 procent.

Op Prinsjesdag werd nog gerekend op een teruggang van een half procent.

3,3 procent

De rekenmeesters van het kabinet denken verder dat het begrotingstekort in 2013 uitkomt op 3,3 procent, dat is dus boven de Europese norm van 3 procent. Eerder ging het CPB nog uit van een tekort van 2,7 procent.

De bijstelling is het gevolg van de krimp en de lagere inkomsten door belastingen. De werkloosheid loopt op tot 525.000.

Herstel

Het CPB benadrukt dat de Nederlandse economie in feite al anderhalf jaar krimpt. Pas in de tweede helft van 2013 is er enig herstel.

Deel deze pagina

Video

CPB: opnieuw krimp in 2013

Ook het Centraal Planbureau zegt nu dat de Nederlandse economie volgend jaar opnieuw krimpt. Eerder al deed De Nederlandsche Bank... sombere voorspellingen over de economie.

Audio

  • Minister Kamp: Schrikken is een groot woord Het kabinet ziet in de nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau nu geen aanleiding voor extra ingrepen. Minister Kamp van... Economische Zaken zegt dat het kabinet er samen met alle hardwerkende Nederlanders de schouders onder zet om de economie weer te laten groeien.
  • Johannes Hers (CPB): ook verrast door slechte derde kwartaal Door een verdere krimp van de economie zal het begrotingstekort stijgen naar 3,3 procent van het bbp. Johannes Hers, hoofd Ramingen... van het CPB, verklaart dit negatieve vooruitzicht.
  • 'Afwachten hoe Brussel zal omgaan met mogelijk 3,3% begrotingstekort' Het Centraal Planbureau voorspelt voor volgend jaar geen economische groei maar een krimp. Economieredacteur André Meinema... verklaart de cijfers, die wijzen naar een nieuwe recessie.

Video en Audio

Meer video en audio