Overleg over aanpak economie

Het kabinet en de sociale partners spreken elkaar in het SER-gebouw in Den Haag»
Het kabinet en de sociale partners spreken elkaar in het SER-gebouw in Den Haag ANP

Voor het eerst in ruim een jaar komen komen kabinet, werkgevers en vakbonden vanmiddag bij elkaar voor het zogeheten sociaal overleg.

Nadat vorig jaar de vakcentrale FNV in een vertrouwenscrisis terecht was gekomen, hebben de drie partijen niet meer officieel gepraat.

Wel hadden premier Rutte, minister Asscher (Sociale Zaken), werkgeversvoorzitter Wientjes en FNV-voorzitter Heerts eind november een gesprek over de problemen op de arbeidsmarkt.

Bouw

Op de agenda van vandaag staat onder meer de crisis in de bouw. Volgens FNV Bouw raken per week 250 bouwvakkers hun werk kwijt. Als niet snel meer wordt gebouwd, zullen deze werknemers niet meer in de sector terugkeren, zegt de vakbond.

Intussen worden het nog moeilijker voor bedrijfstakken die het ook van de bouw moeten hebben, zoals installateurs, woninginrichters en doe-het-zelfzaken.

Jeugdwerkloosheid

De sociale partners en het kabinet bespreken ook de stijgende jeugdwerkloosheid, de bezuinigingen op de WW en de financiële problemen bij de pensioenfondsen.

In het bijzonder worden de gevolgen besproken van de verhoging van de AOW-leeftijd voor mensen die vervroegd zijn gepensioneerd. Die krijgen nu later hun AOW-uitkering.

De verwachting is niet dat op alle punten een akkoord wordt gesloten.

Voorspellingen

Aan het overleg doen ook de voorzitters mee van vakcentrale CNV, MKB Nederland en land- en tuinbouworganisatie LTO. Namens het kabinet zijn ook de ministers Dijsselbloem (Financiën) en Kamp (Economische Zaken) aanwezig en staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken).

Het overleg van vanmiddag staat mogelijk in het teken van nieuwe voorspellingen die het Centraal Planbureau vanochtend naar buiten brengt over de economie in 2013.

Deel deze pagina

Audio

  • Ton Heerts (FNV): wij gaan knokken voor banen Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, gaat vanmiddag overleggen met de werkgevers en het kabinet. In het Radio 1 Journaal... verteld hij wat de inzet is voor de gesprekken.
  • Joost Vullings: Bruggen slaan? Dat moet vandaag blijken tijdens sociaal overleg Politiek redacteur Joost Vullings legt uit wat de inzet is van het sociaal overleg vandaag. De naam van het regeerakkoord, 'Bruggen... slaan', zal vandaag in de praktijk gebracht moeten worden.
  • 'Sociale partners en kabinet stralen door overleg uit dat ze wat doen aan de crisis' Na ruim anderhalf jaar is er weer eens een groot overleg tussen de top van het kabinet, werkgevers en vakbonden. Verslaggever Peter... Van den Meerschaut blikt vooruit op het overleg vanmiddag.
  • Paul de Beer: een teken dat poldermodel nieuwe impuls krijgt Paul de Beer, hoogleraar Arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam en directeur bij het Wetenschappelijk Bureau voor de... Vakbeweging, ziet in het heropstarten van het sociaal overleg een mogelijke nieuwe impuls voor het poldermodel.

Video en Audio

Meer video en audio