'VS schoot tekort bij aanslag Libië'

Bij de aanslag kwamen vier Amerikanen om het leven»
Bij de aanslag kwamen vier Amerikanen om het leven AFP

De veiligheid van Amerikaanse diplomaten in Libië kwam in gevaar door systematisch falend management bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de terreuraanslag op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi onderzocht. Twee afdelingen van het ministerie negeerden volgens de commissie signalen van bedreigingen in Benghazi, waar op 11 september bij een terreuraanslag ambassadeur Stevens en drie landgenoten werden gedood. Er was daar te weinig beveiliging en deze werd bovendien overgelaten aan slecht opgeleide Libische milities en bewakingsbedrijven.

Verantwoordelijk

De commissie stelt dat individuele medewerkers niets te verwijten valt. Niemand heeft zijn taken verzuimd of de regels niet nageleefd. De commissie bevestigt dat er in tegenstelling tot de nieuwsberichten van die dag buiten het consulaat geen protesten waren. Terroristen zijn dus volledig verantwoordelijk voor de aanslag.

De aanslag speelde een rol tijdens de presidentsverkiezingen in de VS. Republikeinen zeiden dat president Obama de zaak verkeerd had ingeschat.

Het rapport doet 29 aanbevelingen. Minister Clinton van Buitenlandse Zaken neemt ze allemaal over.

Deel deze pagina

Video

'VS faalde bij aanslag Benghazi'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft systematisch gefaald bij het beveiligen van hun diplomaten in Benghazi. Dat... is de harde conclusie van een onafhankelijke commissie, die onderzoek deed naar de aanval op het Amerikaanse consulaat daar.

Audio

  • 'Amerikaans consulaat in Benghazi was onvoldoende beveiligd' De leiding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft systematisch gefaald waardoor de veiligheid van Amerikaanse... diplomaten in Libië in gevaar kwam. Dat is de conclusie van een onderzoekscommissie die de terreuraanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi onderzocht. Bij de aanslag kwamen de ambassadeur en 3 medewerkers om het leven. Jacqueline Eckmann in Washington vertelt hoe de commissie tot die harde conclusie kwam.

Video en Audio

  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » President Hollande opent Picasso-museum Video Na een grondige renovatie die 5 jaar duurde, is het Picasso-museum in Parijs weer open. President...25 okt 2014, 285 keer afgespeeld
  • » Bijlzwaaier New York was radicale moslim Video De man die donderdag agenten in New York met een bijl aanviel, was een geradicaliseerde moslim. De...25 okt 2014, 5181 keer afgespeeld

Meer video en audio