Schip verliest olie in haven Aruba

De haven van Oranjestad, Aruba»
De haven van Oranjestad, Aruba roger4336 / Flickr / CC / by-sa

Een containerschip uit België heeft een grote hoeveelheid olie verloren bij schoonmaakwerkzaamheden in de haven van Oranjestad op Aruba. Het Bureau Rampenbestrijding heeft de olie opgeruimd.

De olievlek die ontstond had een grootte van 1000 vierkante meter en dreef vrijwel direct naar open zee. Dat leverde gevaar op voor de Arubaanse stranden.

De Southern Bay is handen van rederij Seatrade uit België en vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip doet elke vijf weken Aruba aan en vervoert kaas, melk en andere producten uit Nederland.

Aan de ketting

Het schip ligt voorlopig aan de ketting totdat de boete van 30.000 dollar is betaald en ook de kosten voor de opruimactie zijn verrekend. Twee cruiseschepen en wat andere boten hebben schade opgelopen door de olievervuiling.

Havendirecteur Alfonso Boekhoudt zegt dat de oorzaak van het lek mogelijk een scheur is in een brandstoftank als gevolg van laswerkzaamheden. De Southern Bay heeft in november een grote onderhoudsbeurt aan die tank gehad.

De olie kwam uiteindelijk terecht in een bak met ballastwater. Toen deze overstroomde, kwam de olie in de haven terecht.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Akte van Napoleon 4 ton waard Video Op een veiling in Frankrijk heeft de huwelijksakte van Napoleon en Joséphine ruim 400.000 euro...22 sep 2014, 595 keer afgespeeld
  • » Waarschuwen bij wakker worden tijdens operatie Video Het is de nachtmerrie van veel patiënten: wakker worden tijdens de operatie. Het gebeurt ongeveer...22 sep 2014, 19680 keer afgespeeld
  • » "Opmars IS tot staan gebracht" Video Koerdische strijders zeggen dat ze de opmars van terreurgroep IS in Syrië tot staan hebben...22 sep 2014, 10531 keer afgespeeld

Meer video en audio