'Blij dat er eindelijk wordt geluisterd'

Abdeslam bij Nieuwsuur»
Abdeslam bij Nieuwsuur NOS/NTR

"Ik ben blij dat er na 19 jaar eindelijk naar me wordt geluisterd", zegt Abdeslam in het tv-programma Nieuwsuur.

Hij is één van de 'Zes van Breda', een groep van drie mannen en drie vrouwen die mogelijk onterecht hebben vastgezeten voor de moord op een eigenares van een Chinees restaurant in Breda in 1993.

De Hoge Raad bepaalde dinsdag dat het gerechtshof in Den Haag de strafzaak opnieuw moet behandelen. Aanleiding is een onderzoek van studenten onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen en criminoloog Han Nelen. Uit het onderzoek blijkt dat getuigen in de zaak tegenstrijdige en onbetrouwbare verklaringen aflegden.

Als het hof oordeelt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, is de veroordeling mogelijk een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis.

Vertrouwen

Abdeslam zegt dat hij ook tijdens zijn gevangenisstraf van bijna zeven jaar vertrouwen hield in de rechtspraak. "Als je onschuldig bent, komt de waarheid altijd boven water", zegt hij.

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops is overtuigd van de onschuld van zijn cliënt. "Nieuw dna-onderzoek toont aan dat de dader van de moord afkomstig is uit Zuidoost-Azië of Oceanië. Geen van de zes veroordeelden, die nu weer verdachten zijn, is afkomstig uit die regio."

Deel deze pagina

Video

'Na 19 jaar wordt er eindelijk naar me geluisterd'

De drie mannen en drie vrouwen die jarenlang hebben vastgezeten voor de moord in 1993 op de eigenares van een Chinees restaurant in... Breda hebben mogelijk onterecht gevangen gezeten. Abdeslam, die zeven jaar vastzat voor de moord, is samen met advocaat Geert-Jan Knoops te gast bij Nieuwsuur.

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9447 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 335 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 1067 keer afgespeeld

Meer video en audio