Hypotheekregels mogelijk soepeler

 »
  ANP

Het kabinet gaat onderzoeken of de strenge nieuwe hypotheekregels versoepeld kunnen worden. Dat is de uitkomst van een debat in de Eerste Kamer.

Vanaf 1 januari moeten nieuwe huizenkopers direct beginnen met het aflossen van hun hele hypotheekschuld. Volgens de Kamer leidt dit tot hogere woonlasten, waardoor potentiële huizenkopers worden afgeschrikt.

Aflossingsplicht

De Eerste Kamer stelt nu voor om de aflossingsplicht te beperken tot de helft van de hypotheekschuld. Daar zou een stimulans op de woningmarkt van uit kunnen gaan, denkt de Kamer.

Het kabinet onderzoekt nu of een versoepeling van de aflossingsregels mogelijk is. Zolang het onderzoek loopt, verandert er niets, zegt minister Blok (VVD) van Wonen. De nieuwe maatregelen gaan op 1 januari gewoon in.

Deel deze pagina

Audio

  • Eerste Kamer dringt aan op soepele hypotheekregels De Eerste Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of de strenge hypotheekregels versoepeld kunnen worden. Vanmiddag overlegt de top... van de polder met het kabinet. De senatoren verwachten dat hun voorstel voor minder strenge aflossingseisen daar op tafel ligt. Politiek redacteur Margreeth Boer blikt alvast vooruit.

Video en Audio

Meer video en audio