Bangalijst Gothenburg leidt tot rellen

Een van de oproepen die werd gedaan op Instagram»
Een van de oproepen die werd gedaan op Instagram Screenshot van Instagram

In de Zweedse stad Gothenburg hebben honderden jongeren een school bestormd. Ze waren woedend over berichten op internet met seksuele toespelingen over meisjes, een verschijnsel dat in Nederland bekendstaat als bangalijstjes.

Zo'n 600 jongeren kwamen naar het Plusgymnasium in Gothenburg, omdat het gerucht ging dat daarop degene zou zitten die foto's van meisjes op internet heeft gezet. Ze gooiden met stenen en flessen.

Toen de politie ze wegjoeg, ging een groep naar het centrum van Gothenburg waar ze relden tussen het winkelend publiek. 27 scholieren werden aangehouden. Uit angst voor nieuwe rellen blijft de school morgen gesloten.

Wie zoekt een slet?

Op de fotosite Instagram zijn onder de noemer "Wie zoekt een slet in Gothenburg?" zo'n 200 foto's gezet van meisjes, soms pas 13 jaar oud. Er staat bij geschreven tot welke sekshandelingen ze bereid zouden zijn. Toen de site werd afgesloten verscheen er een Facebook-pagina met dezelfde inhoud.

Een 17-jarig meisje is aangehouden. Zij wordt ervan verdacht de foto's te hebben geplaatst.

Deel deze pagina

Video

Jongeren rellen in Zweden om Bangalijstje

Zo'n 600 jongeren kwamen naar het Plusgymnasium in Gothenburg, omdat het gerucht ging dat daarop degene zou zitten die foto's van... meisjes op internet heeft gezet. De jongeren gooiden met stenen en flessen. Ze waren woedend over berichten op internet met seksuele toespelingen over meisjes, een verschijnsel dat in Nederland bekendstaat als bangalijstjes. Op de Zweedse site werden de meisjes 'sletten' genoemd.

Audio

  • Bangalijst op Instagram ontketent rel in Zweden Onder de titel "Wie zoekt een slet in Gothenburg?" waren op fotosite Instagram beelden te zien van wel 200 meisjes uit de Zweedse... stad. Veel meisjes op de site waren 13 à 14 jaar oud. Reden voor honderden jongeren om verhaal te halen bij een plaatselijk gymnasium.

Video en Audio

Meer video en audio