Vermogen woningcorporaties stijgt

Woningcorporatie Vestia»
Woningcorporatie Vestia ANP

De financiële positie van de woningcorporaties is vorig jaar sterk verbeterd, ondanks de crisis. Het vermogen van corporaties steeg in 2011 naar 34,2 miljard euro. In 2010 was het vermogen van de complete sector nog 32,1 miljard euro. Dat blijkt uit een verslag van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de toezichthouder voor woningcorporaties.

De stijging is des te opvallender omdat een aantal corporaties flinke verliezen leed met risicovolle derivatenhandel. Zonder die verliezen zou het vermogen nog 2,6 miljard hoger zijn uitgekomen. Inmiddels hebben de corporaties ruim de helft van hun risicovolle financiële producten afgebouwd.

Dochterondernemingen

De corporaties maakten nog wel flink verlies op dochterondernemingen, ruim 70 miljoen euro. Toch is dat beduidend minder dan in eerdere jaren. In 2009 en 2010 mislukten een aantal kostbare projecten bij dochterondernemingen waardoor de verliezen opliepen tot ruim 385 miljoen in 2009 en 280 miljoen in 2010.

De voorgenomen verhuurdersheffing die door het kabinet is opgelegd, is nog niet meegerekend. Vanaf 2014 kost die heffing de sector jaarlijks 620 miljoen euro. Zou die wel zijn meegenomen, dan zou het vermogen zijn gedaald tot zo'n 26 miljard euro.

De corporaties houden al rekening met een verhuurdersheffing door de huren te verhogen en de uitgaven aan onderhoud van woningen terug te dringen. Die maatregelen brachten in 2011 ruim 4 miljard euro op.

Toezichthouder

De toezichthouder voorziet voor de komende jaren uiteenlopende risico's voor de corporaties. Door de daling van de huizenprijzen moeten corporaties rekening houden met een verdere daling van de waarde van hun woningen.

Ook heeft de sector hoge schulden, die kunnen een probleem vormen als de rente op die schulden stijgt. Nu is die rente dankzij de crisis, historisch laag.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Windhoos bij Klazienaveen Video Vanavond was er een windhoos in Klazienaveen te zien. Hendri Hogenbirk maakte de beelden.20 sep 2014, 6729 keer afgespeeld
  • » "Turkije zal nu echt kleur moeten bekennen" Video 49 Turken, die maandenlang door de terroristische IS in Syrië werden gegijzeld, zijn weer terug in...20 sep 2014, 6555 keer afgespeeld
  • » Windhoos gezien in buurt Erica Video In sommige delen van het land is de droge periode ten einde gekomen met zoveel regenval, dat er...20 sep 2014, 71809 keer afgespeeld

Meer video en audio