Kenia wil alle Somaliërs in kampen

Een kind in een kamp in het noordwesten van Kenia moet wachten voor een medisch onderzoek»
Een kind in een kamp in het noordwesten van Kenia moet wachten voor een medisch onderzoek EPA

Door correspondent Koert Lindijer

Vluchtelingen in Kenia mogen voortaan alleen nog in kampen leven. Somalische vluchtelingen in de hoofdstad Nairobi moeten zich melden in vluchtelingenkampen. Dat heeft de Keniase regering op dinsdag verordonneerd.

Het besluit is een reactie op de vele aanslagen van het afgelopen jaar, waarbij 48 mensen omkwamen. De autoriteiten lijken machteloos om deze terreur te voorkomen, hoewel de politie soms bekendmaakt een aanslag te hebben verijdeld.

Zondebok

Met de maatregel lijkt de regering de Somaliërs tot zondebok te maken voor een serie aanslagen van het afgelopen jaar.

De stemming keerde zich tegen Somaliërs nadat het Keniase leger vorig jaar buurland Somalië was binnengevallen. De rechtvaardiging voor de Keniase invasie was dat de Somalische terreurgroep al-Shabaab volgens de regering enkele aanvallen in Kenia had uitgevoerd, waaronder de ontvoering van buitenlandse toeristen en hulpverleners.

Protest

De regeringsmaatregel zal vermoedelijk tot grote protesten leiden van vluchtelingenorganisaties en van de Somaliërs zelf. Het is bovendien zeer de vraag of de overheid het aangekondigde besluit om alle Somalische vluchtelingen in kampen onder te brengen kan uitvoeren. Het zou tot een kleine volksverhuizing leiden.

Ook om een andere reden is de maatregel moeilijk uitvoerbaar. In Kenia wonen enkele miljoenen etnische Somaliërs met de Keniase nationaliteit. Het onderscheid tussen Somalische vluchtelingen en Somalische Kenianen valt moeilijk te maken. Corrupte ambtenaren van de Keniase immigratiedienst hebben veel Keniase identiteitskaarten aan vluchtelingen verkocht.

Propvol

De Somaliërs moeten zich melden in twee vluchtelingenkampen, Dadaab en Kakuma. Vooral Dadaab, met een half miljoen Somaliërs, is al propvol. Het worden kampen genoemd maar zijn in feite uitgegroeid tot steden, met winkels, ziekenhuizen, scholen, een mobiel netwerk, bars en filmhuizen.

Een in Nairobi wonende vluchteling, de 25-jarige Abdi, reageerde vanmiddag op het besluit: "Ik vluchtte zelf weg uit Somalië voor al-Shabaab. Waarom gooit de Keniase regering me nu in een hoek als verdachte van aanslagen door al-Shabaab? Ik word al dagelijks door de politie lastiggevallen die mijn vluchtelingenkaart wil zien. Ik ga niet naar Dadaab. Dan ga ik nog liever naar Somalië terug."

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio