Extra geld voor Metropole Orkest

Het Metropole Orkest speelt in perscentrum Nieuwspoort een concert als demonstratie tegen de aangekondigde bezuinigingen»
Het Metropole Orkest speelt in perscentrum Nieuwspoort een concert als demonstratie tegen de aangekondigde bezuinigingen ANP

Het Metropole Orkest krijgt toch nog extra subsidie. De VVD en de PvdA bereiden een motie voor waarin staat dat het orkest eenmalig 7 miljoen euro krijgt. Het orkest kan met dat geld tot 2017 doorgaan.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zegt dat het bedrag is gevonden in de begroting van Media en van Cultuur. De exacte invulling wordt donderdag pas bekend. Maar VVD en PvdA zijn er nu zeker van dat het geld vrijgemaakt kan worden. Het kabinet liet eerder weten geen geld meer uit te trekken voor het orkest, dat is gespecialiseerd in lichte muziek.

Het Metropole Orkest was al een bedrag van 9 miljoen euro toegezegd. Doordat er nu nog 7 miljoen euro bij komt, kan het ensemble tot 2017 doorgaan. Daarna kan het orkest een aanvraag doen voor een cultuursubsidie, net als andere orkesten.

Uitgesteld

De Tweede Kamer zou vandaag definitief beslissen over de toekomst van het orkest. Maar de stemming is uitgesteld tot donderdag, zodat de partijen deze oplossing konden vinden.

Het Metropole Orkest hield een muzikaal protest in perscentrum Nieuwspoort. De Kamerleden, die aanwezig waren bij het muzikale protest, kregen ruim 35.000 handtekeningen aangeboden van mensen die willen dat het Metropole Orkest blijft bestaan.

Deel deze pagina

Video

Muzikaal protest van het Metropole Orkest

Het kabinet wil de subsidie van het orkest, gespecialiseerd in jazz- en popmuziek, schrappen. De Tweede Kamer kan nog anders... beslissen.

Audio

  • Hoornist Metropole Orkest blij met steun Het voortbestaan van het Metropole Orkest was in gevaar, maar vandaag lijkt het Metropole toch gered te worden. De VVD en PVDA zijn... het eens over toekenning van financiële steun tot 2017. Pieter Hunfeld is hoornist bij het Metropole Orkest.

Video en Audio

Meer video en audio