Friesland voor nieuwbouw Thialf

Thialf wordt toch niet gerenoveerd»
Thialf wordt toch niet gerenoveerd ANP

Er komt in Heerenveen een nieuw Thialf. Een meerderheid van Provinciale Staten Friesland stemt morgen voor de nieuwbouwplannen van het ijsstadion. De provincie heeft er 50 miljoen euro voor over. Met dat geld kan een hal met een volwaardige wedstrijdbaan worden gebouwd. Die baan is voor topsporters en recreanten.

Daarnaast zijn er plannen voor een de aanleg van een aparte topsporttrainingsbaan. Om die ook te kunnen realiseren moet er nog ruim 50 miljoen worden gevonden bij het rijk en marktpartijen.

Het nieuwe Thialf moet volgens kwartiermaker Gerben Eggink het topsport- en trainingscentrum worden van alle schaatsdisciplines, inclusief shorttrack, kunstrijden, skeeleren en ijshockey. Het is de bedoeling dat er 300 dagen per jaar op de twee ijsbanen kan worden geschaatst.

Schaatsmekka

Volgens Eggink wordt Thialf met dit plan weer het schaatsmekka van de wereld. Hij is blij met het geld van de provincie en is optimistisch dat het resterende bedrag ook bijeengebracht kan worden. ''De eerste stap is gezet en de rest komt ook wel''.

Samen met de KNSB en NOCNSF zal er tot de zomer hard moeten worden gewerkt om de complete financiering rond te krijgen. Veel goedkoper kan het volgens Eggink niet. '' We hebben gedegen onderzoek gedaan naar de financiering''. Na de winterspelen in 2014 kan worden begonnen met sloop en nieuwbouw.

Verouderd

Het huidige Thialf is zwaar verouderd. Vernieuwing is nodig om in de toekomst zeker te zijn van internationale schaatstoernooien. De druk is groot en wordt nog eens opgevoerd omdat er volgens de KNSB genoeg opvolgers in de rij staan.

Met de gift van 50 miljoen van Provinciale Staten komt er een einde aan de discussie over de toekomst van Thialf. En na de stemming van morgenmiddag kan de zoektocht naar andere financiers beginnen.

Deel deze pagina

Audio

  • 'We kunnen nu een schaatsbaan aanleggen die kan concurreren' Het licht gaat op groen voor een nieuw Thialf. De provinciale staten van Friesland stemmen morgen over de nieuwbouw van het... ijsstadion. De provincie zal instemmen met een injectie van 50 miljoen euro voor de schaatsbaan in Heerenveen. Eelco Derks is directeur van de ijsbaan.

Video en Audio

  • » Veiling van kledingstukken van Madonna Video Wie graag een ketting van Madonna wil, kan volgende maand zijn slag slaan. In het Amerikaanse...22 okt 2014, 144 keer afgespeeld
  • » Terugblik op Watergate Video De Amerikaanse journalist Ben Bradlee is overleden. Hij was hoofdredacteur van The Washington Post...22 okt 2014, 2515 keer afgespeeld
  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 12542 keer afgespeeld

Meer video en audio