Nieuwe snufjes bij Serious Request

Opbouw van het Glazen Huis in Enschede»
Opbouw van het Glazen Huis in Enschede ANP Kippa

Tijdens Serious Request van 3FM in Enschede wordt door de hulpdiensten nieuwe technologie ingezet. Volgens de Veiligheidsregio Twente is het evenement zeer geschikt om de nieuwe hulpmiddelen uit te proberen. Er is veel publiek, maar er worden geen problemen verwacht.

Eén van de nieuwe technieken die worden ingezet is BlueMark. Hiermee kan het signaal waarmee een smartphone contact zoekt met een wifi-netwerk worden opgevangen. De hulpdiensten kunnen zo precies zien hoeveel mensen er zijn. Er kan dan worden ingegrepen wanneer het plein in Enschede te vol dreigt te raken.

Druk

Ook wordt er een zoeksysteem ingezet dat alle twitterberichten gaat scannen. Als er in een bericht woorden als "ruzie" of "druk" staan, wordt de politie gealarmeerd.

Ook wordt er voor het eerst een positioneringssysteem gebruikt waarbij hulpdiensten kunnen zien waar bijvoorbeeld politiemensen of ambulancepersoneel zich bevinden. Zo is makkelijk te bepalen wie als eerste ter plaatse kan zijn.

Carice van Houten

De dj's Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra worden vanavond om kwart voor negen opgesloten in het Glazen huis. Dit jaar zal actrice Carice van Houten de deur op slot doen. Op 24 december mogen de drie dj's weer naar buiten. Gedurende hun verblijf in het Glazen Huis zullen ze niet eten.

De actie staat dit jaar in het teken van babysterfte. Volgens gegevens van het Rode Kruis overlijden er jaarlijks 5,5 miljoen baby's door gebrek aan medische zorg.

Het is de negende keer dat Serious Request wordt gehouden. Tijdens de eerste editie in 2004 werd er 900.000 euro opgehaald. Vorig jaar was dat 8,6 miljoen euro.

Deel deze pagina

Audio

  • Nog even een kipsaté voor 3FM-jocks Vanavond gaan voor de negende keer drie dj's van 3FM in vrijwillige hongerstaking. In het glazen huis, dat dit jaar in Enschede... staat, wordt geld ingezameld voor het goede doel. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra eten zes dagen helemaal niks. Dus nu nog even een goede basis leggen natuurlijk, Verslaggever Martijn Bink.
  • Servië deed het voor de baby's Onnodige babysterfte waar de dj's van 3FM geld voor ophalen is niet alleen iets voor de allerarmste landen in de wereld. Ook in... Europa kunnen met betere voorzieningen duizenden kinderen gered worden. Servië laat zien wat je met zo'n actie kunt bereiken. Daar is net een succesvolle campagne gehouden om het tekort aan couveuses op te lossen.
  • Digitaal massa's controleren bij Serious Request Vanavond begint in Enschede Serious Request, de jaarlijkse actie van 3FM. De politie verwacht niks ernstigs bij dit evenement en... daarom vinden ze het juist uitermate geschikt om nieuwe hulpmiddelen uit te proberen. Om mensenmassa's beter te controleren. Dat gebeurt vanuit een Crowd Control Room. Verslaggever Martijn Bink mocht er even rondkijken.

Video en Audio

Meer video en audio