Zaak 'Zes van Breda' moet over

De zes zaten jarenlang vast voor de moord op de eigenares van Chinees restaurant Peacock in Breda»
De zes zaten jarenlang vast voor de moord op de eigenares van Chinees restaurant Peacock in Breda NOS

Drie mannen en drie vrouwen die jarenlang hebben vastgezeten voor de moord in 1993 op de eigenares van een Chinees restaurant in Breda, hebben mogelijk onterecht in de gevangenis gezeten. De Hoge Raad heeft bepaald dat het gerechtshof in Den Haag de strafzaak opnieuw moet behandelen.

De drie mannen en drie vrouwen worden ook wel de 'zes van Breda' genoemd. Het hof in Den Bosch veroordeelde de mannen tot een celstraf van 10 jaar. De vrouwen werden veroordeeld voor medeplichtigheid.

Verklaringen

Het waren vooral de verklaringen van de vrouwen die de basis vormden voor de straffen. Maar die verklaringen waren tegenstrijdig en onbetrouwbaar, concludeerde een groep studenten onder leiding van rechtspsycholoog Peter van Koppen en criminoloog Han Nelen.

Een van de veroordeelde mannen, die vlak voor de eeuwwisseling vrijkwamen, was naar Van Koppen gegaan om zijn verhaal te doen.

Herziening

Advocaat-generaal Diederik Aben van het Openbaar Ministerie nam het oordeel over en vroeg zelf om herziening van de moordzaak uit 1993.

Het was voor het eerst dat een advocaat-generaal dat zelfstandig deed. Normaal dient een advocaat of een veroordeelde een herzieningsverzoek in.

Dwaling

Het gerechtshof in Den Haag moet nu bekijken of er fouten zijn gemaakt bij de veroordeling van de 'Zes van Breda'.

Als het hof oordeelt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, is de veroordeling mogelijk een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis.

Deel deze pagina

Video

  • video Zes van Breda mogelijk grote gerechtelijke dwaling Met de heropening komt de zaak van de Zes van Breda mogelijk in de rij van grote gerechtelijke dwalingen in... Nederland, zoals de Puttense moordzaak, de Schiedammer Parkmoord en de zaken van Lucia de Berk en Ina Post.
  • video Proces 'Zes van Breda' moet over De Hoge Raad heeft bepaald dat de zaak van de 'Zes van Breda' opnieuw moet worden behandeld. De zes, drie... mannen en drie vrouwen, hebben jarenlang vastgezeten voor de moord in 1993 op de eigenares van een Chinees restaurant in Breda. Maar mogelijk ten onrechte, omdat er nieuwe verklaringen zijn afgelegd.
  • video Uitspraak Hoge Raad over zaak 'Zes van Breda' De volledige uitspraak van de Hoge Raad over het herzieningsverzoek in de zaak van 'de zes van Breda'.

Audio

  • Van Koppen: nieuw bewijs kan leiden tot vrijspraak Zes van Breda rechtspsycholoog Peter van Koppen heeft de zaak van de Zes van Breda jaren geleden al bekeken en geconcludeerd dat het nooit tot... een veroordeling had mogen komen. Hij denkt dat er nu redelijk veel bewijs is dat kan leiden tot vrijspraak.
  • Zaak 'zes van Breda' moet over Twee mannen zaten in juni 1993 op een bankje tegenover een chinees restaurant in Breda. Ze hebben daar bijna twee uur gezeten en... hebben niets gezien van wat er binnen gebeurd is. In het restaurant werd de moeder van de eigenaar dood aangetroffen. De politie heeft de verklaring van de mannen op het bankje opgenomen, maar tijdens de rechtszaken is er niets mee gebeurd. Drie mannen en drie vrouwen uit Breda werden veroordeeld voor de moord, maar volgens De Hoge Raad moet de zaak over. Woordvoerder De Savornin Lohman.
  • 'Hoge Raad oordeelt dat getuigen in eerste aanleg op verkeerde manier gebruikt zijn' De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan over het herzieningsverzoek in de moordzaak van de 58-jarige Oma Mok uit 1993. Drie mannen en... drie vrouwen, de zogenoemde Zes van Breda, hebben mogelijk jarenlang onterecht gevangen hebben gezeten voor de moord. Joris van de Kerkhof was bij de uitspraak.
  • 'Verklaring van getuigen in bushokje is tussen wal en schip geraakt' De zes mannen en vrouwen die jarenlang hebben vastgezeten voor de moord op de eigenaresse van een Chinees restaurant in Breda,... hebben mogelijk onterecht in de gevangenis gezeten. De Hoge Raad heeft bepaald dat het gerechtshof in Den Haag de strafzaak uit 1993 opnieuw moet behandelen. Joris van de Kerkhof was bij de uitspraak.
  • Vijf vragen over de Zes van Breda De Zes van Breda hebben mogelijk jarenlang ten onrechte in de cel gezeten. Het is mogelijk een van de grootste rechterlijke... dwalingen ooit in ons land. Daarom vijf vragen over de Zes van Breda.
  • Verklaring getuigen niet in politiedossier Zaak van Breda Zij hebben lang vastgezeten voor de moord op Oma Mok in 1993, zo werd de Chinese restauranthoudster genoemd. In eerste aanleg en in... hoger beroep werden de zes mensen veroordeeld, de Hoge Raad besloot vandaag dat de rechtszaak over moet worden gedaan. De Advocaten van de veroordeelden spreken van een de tunnelvisie van politie en justitie destijds.

Video en Audio

Meer video en audio