België:minder zelfmoord met pistool

Alleen mensen die kunnen aantonen dat ze wettelijk een wapen nodig hebben, kunnen er een kopen.»
Alleen mensen die kunnen aantonen dat ze wettelijk een wapen nodig hebben, kunnen er een kopen. AFP

Het aantal zelfmoorden met vuurwapens is in Vlaanderen gehalveerd sinds de aanscherping van de wapenwet in 2006. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen op basis van cijfers van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

In 2005 vonden in Vlaanderen 134 mensen de dood door een vuurwapen, in 2010 waren dat er 68. In het merendeel van de gevallen was sprake van zelfmoord.

Het aantal slachtoffers van moord of doodslag met een vuurwapen is veel kleiner en bleef min of meer gelijk, 20 in 2005 en 18 in 2010.

Racistische motieven

De Vlaamse overheid besloot in 2006 tot aanscherping van de wapenwet, nadat een 18-jarige man op straat in Antwerpen twee mensen met een jachtgeweer had doodgeschoten.

De moord veroorzaakte veel commotie in België vanwege de racistische motieven van de dader. Een meisje van 2 en haar Malinese oppas kwamen om het leven.

Zelfmoordneigingen

Sindsdien kunnen in België alleen nog mensen een wapen kopen die kunnen aantonen dat ze wettelijk een wapen nodig hebben. Wapens kopen kan dus nog steeds, alleen is daar nu een administratieve procedure voor nodig.

"Voor 2006 kon vrijwel elke meerderjarige een vuurwapen kopen, met alle gevolgen van dien", zegt wapenspecialist Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut in de Vlaamse krant. "Als het makkelijker is om aan vuurwapens te komen dan zullen mensen met zelfmoordneigingen hier sneller naar grijpen".

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Motorbendeleden vaak veelpleger Video Leden van beruchte motorclubs zijn vaak veelplegers. Dat blijkt uit een rapport van de Nationale...23 apr 2014, 9107 keer afgespeeld
  • » "Justitie maakt mensen bang voor motorclubs" Audio Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft...23 apr 2014, 318 keer afgespeeld
  • » Frankrijk gaat flink bezuinigen Video Al heel lang krijgt Frankrijk het verwijt dat het maar niet opschiet met het doorvoeren van...23 apr 2014, 996 keer afgespeeld

Meer video en audio