'Veel rechters tekenen manifest'

 »
  ANP Xtra

Enkele honderden rechters uit heel Nederland steunen een manifest tegen 'de uitholling van de rechtspraak'. Dat zeggen de zeven rechters van het gerechtshof in Leeuwarden, die het manifest hebben opgesteld.

Ze vinden dat ze niet goed worden vertegenwoordigd. De raadsheren zijn met name ontevreden over de benoemingen van de nieuwe besturen voor de gerechtshoven, omdat ze daar naar eigen zeggen geen invloed op hadden. Er moesten nieuwe besturen komen, omdat de gerechtshoven in Arnhem en Leeuwarden op 1 januari worden samengevoegd.

Volgens de rechters staan de besturen op te grote afstand van de werkvloer en zijn die vooral geïnteresseerd in het aantal vonnissen dat wordt geveld.

De rechters vinden dat zo de kwaliteit van hun uitspraken wordt aangetast, net als de onafhankelijkheid van de rechtspraak. Het zou nu verleidelijk worden om bijvoorbeeld getuigen niet op te roepen of om te vonnissen, enkel om de productie te halen.

Productiedruk

De Raad voor de Rechtspraak schrijft in een reactie dat ze de zorgen deelt over de toenemende productiedruk en de krapte van de budgetten. De Raad spreekt tegen dat de rechters geen inspraak hadden; er zou veel aandacht zijn geweest voor lokale inspraak.

Vrijdag hebben de initiatiefnemers van het manifest een gesprek met de Raad voor de Rechtspraak.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Wegwerker omgekomen op A12 Video Bij een ongeluk op de A12 bij Woerden is een wegwerker om het leven gekomen. Een...23 okt 2014, 423 keer afgespeeld
  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 1813 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen zich net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld

Meer video en audio