Strafhof ICC spreekt Congolees vrij

Een rechtszaal van het Internationaal Strafhof in Den Haag»
Een rechtszaal van het Internationaal Strafhof in Den Haag ANP

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de Congolees Mathieu Ngudjolo Chui vrijgesproken van alle aanklachten tegen hem. Hij werd verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Ngudjolo gaf volgens de aanklager leiding aan een militie die in 2003 in het noordoosten van Congo 200 dorpelingen afslachtte. Volgens de aanklager was er sprake van moord, verkrachting, het inzetten van kindsoldaten en het aanvallen van de burgerbevolking.

Geloofwaardigheid

De rechters van het ICC zeggen dat ze niet twijfelen aan de misdaden die in het dorp zijn gepleegd, maar dat niet bewezen kan worden dat Ngudjolo leiding gaf aan de militie die de misdaden pleegde. Er zijn onder meer twijfels over de geloofwaardigheid van getuigen van de aanklager in de zaak.

Het is voor het eerst dat het Internationaal Strafhof uitspraak doet in een moordzaak. Eerder dit jaar werd Thomas Lubanga in de eerste zaak van het ICC veroordeeld voor het inzetten van kindsoldaten.

Deel deze pagina

Video

Strafhof spreekt Congolees vrij

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft een Congolees vrijgesproken van oorlogsmisdaden. Het is de tweede uitspraak van het... Strafhof sinds de oprichting tien jaar geleden.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 6575 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 130 keer afgespeeld

Meer video en audio