Aantal overvallen drastisch gedaald

De politie bij een overval in Nieuwegein, april dit jaar»
De politie bij een overval in Nieuwegein, april dit jaar Roel Pauw / NOS

Het aantal overvallen is in drie jaar tijd met ruim 30 procent afgenomen. Daarmee is het doel van de speciaal opgerichte Taskforce Overvallen bereikt.

Tot nog toe werden er dit jaar 1756 overvallen gepleegd. In 2009 waren dat er 2898. Ook als er in december extreem veel overvallen zouden zijn, blijft er sprake van een enorme daling, aldus de Taskforce.

De toenmalige minister van Justitie Hirsch Ballin besloot in 2009 dat het aantal overvallen fors moest worden teruggedrongen. Er werd een speciale taskforce in het leven geroepen met als doel het aantal overvallen met 30 procent terug te brengen.

Gewilde doelwitten

De politie zette in de afgelopen jaren extra surveillancewagens en helikopters in. Ook werden steeds meer winkels uitgerust met alarmsystemen en camera's. Door de maatregelen nam de pakkans voor overvallers flink toe. Dit jaar werd 36 procent van de overvallen opgelost, in 2009 was dat nog 24 procent.

Voorzitter Aboutaleb van de taskforce is tevreden over de resultaten. Hij waarschuwt wel voor verslapping. Ook blijven er zorgen over bepaalde groepen. Ouderen, supermarkten en de transportsector blijken nog gewilde doelwitten van overvallers.

Deel deze pagina

Video

Aantal overvallen opnieuw gedaald

Het aantal overvallen is in drie jaar tijd met ruim 30 procent afgenomen. Daarmee is het doel van de speciaal opgerichte Taskforce... Overvallen bereikt.

Video en Audio

  • » Oekraïne zit volledig aan de grond Video Een verscheurd Oekraïne kiest morgen een nieuw parlement. Ondanks een wapenstilstand, laaien in het...25 okt 2014, 12 keer afgespeeld
  • » Open huis Radio Kootwijk Video Het heeft bijna 5 jaar geduurd, de restauratie van het hoofdgebouw van oud-zendstation Radio...25 okt 2014, 25 keer afgespeeld
  • » Tunesië stemt na de lente Video Morgen zijn er verkiezingen in het land waar de Arabische Lente begon, Tunesië. Het enige land ook...25 okt 2014, 132 keer afgespeeld

Meer video en audio