PvdA wil integriteitsrecherche

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen»
PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen NOS

Regeringspartij PvdA pleit voor een landelijke integriteitsrecherche, die ingeschakeld wordt als bestuurders in opspraak raken. De onafhankelijke organisatie moet onderzoek doen als burgemeesters, wethouders, ambtenaren of landelijke politici integriteitsregels lijken te schenden.

Volgens PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen verdienen allerlei bureaus veel geld aan onderzoek naar in opspraak geraakte bestuurders. Het onderzoek naar de directeur van het COA, Nurten Albayrak, heeft ongeveer een miljoen euro gekost. "Er wordt grof geld verdiend. Het is een markt waar miljoenen euro's in omgaan", zegt Heijnen.

De PvdA'er is ook verbaasd dat D66-oud-minister Winnie Sorgdrager de mogelijke belangenverstrengeling van VVD-ex-wethouder Van Rey in Roermond heeft onderzocht. "Met alle respect voor Sorgdrager, maar waarom heeft een onomstreden bureau op landelijk niveau dit niet onderzocht?", aldus Heijnen.

Rijksrecherche

De integriteitsrecherche moet op dezelfde wijze functioneren als de rijksrecherche. "Als een politieagent de regels overtreedt, wordt de rijksrecherche onmiddellijk ingeschakeld. Bij integriteitsschendingen van bestuurders wordt het onafhankelijke bureau gevraagd, dat tegen redelijke kosten de zaak onderzoekt."

Heijnen zal vandaag bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken pleiten voor het opzetten van een landelijke integriteitsrecherche.

Deel deze pagina

Video

PvdA wil integriteitsrecherche

Het moet afgelopen zijn met gesjoemel met bonnetjes, omkoping en fraude door politici. De Partij van de Arbeid wil dat er een... integriteitsrecherche komt. Die kan worden ingeschakeld als ministers, wethouders en topambtenaren in opspraak raken.

Audio

  • 'PvdA wil één onafhankelijk bureau dat integriteitsschendingen onderzoekt' De Partij van de Arbeid wil dat er een integriteitsrecherche komt voor ministers, staatssecretarissen of topambtenaren. Als zij in... opspraak komen, moet deze Recherche in actie komen. Politiek redacteur Margreeth Boer sprak met PvdA'er Pierre Heijnen.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 6575 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 130 keer afgespeeld

Meer video en audio