Palestijnen in Syrië lopen over

Archieffoto uit 2010 van een demonstratie in het Yarmouk-kamp»
Archieffoto uit 2010 van een demonstratie in het Yarmouk-kamp EPA

Syrische rebellen hebben het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van Damascus veroverd. Er is dagen gevochten met strijders van het Volksfront voor de bevrijding van Palestina, die in het kamp wonen en trouw waren aan president Assad.

Veel Palestijnse strijders hebben zich nu aangesloten bij de Syrische rebellen, laten beide partijen weten. Het kamp is inmiddels onder controle van het Syrische Vrije Leger.

Strijd

Yarmouk is een van de plekken in het zuiden van de hoofdstad waar rebellen proberen de controle te krijgen. Het regeringsleger valt de strijders aan met jachtvliegtuigen en artillerie. Volgens activisten concentreert de strijd zich langzaam maar zeker op het centrum van Damascus.

Honderden Palestijnse families zijn het afgelopen weekend de grens met Libanon over gevlucht. Sinds de oprichting van de staat Israël wonen een half miljoen Palestijnen in Syrië, vooral in het kamp Yarmouk.

Het regime in Syrië heeft zich altijd opgeworpen als voorvechter van de Palestijnse strijd. Zowel de regering als de oppositie probeert de Palestijnen aan zijn kant te krijgen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Nederland is een minuut stil Video Nederland rouwt vandaag om de doden van de vliegtuigramp in Oekraïne. Overal in Nederland werd...23 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Harde sancties Oekraïne voor Rusland Video Premier Jatsenjoek heeft aangekondigd dat de Oekraïense regering nieuwe sancties treft tegen...23 jul 2014, 47 keer afgespeeld
  • » Koning en koningin zichtbaar geraakt Video Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn geraakt door de ceremonie voor de slachtoffers van...23 jul 2014, 8171 keer afgespeeld

Meer video en audio