Kritiek op hulpverlening Alphen

In april 2011 richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in De Ridderhof»
In april 2011 richtte Tristan van der Vlis een bloedbad aan in De Ridderhof ANP

Alphen aan den Rijn moet de leningen kwijtschelden aan ondernemers die door de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof failliet zijn gegaan. Ook moeten de winkeliers een beperkte schadevergoeding krijgen.

Dit adviseert de onderzoekscommissie die de hulpverlening door de gemeente onderzocht, na de schietpartij in april vorig jaar.

De commissie werd het afgelopen voorjaar ingesteld, nadat er discussie was ontstaan over de manier waarop de gemeente de hulpverlening had georganiseerd. PvdA-Kamerlid Marcouch had gezegd dat slachtoffers van de schietpartij zich in de steek gelaten voelden.

Steken laten vallen

De commissie stelt dat de hulpverlening goed op gang is gekomen, maar dat de gemeente in de uitvoering steken heeft laten vallen. Zo had de gemeente langer contact met slachtoffers moeten houden, omdat die nog jarenlang last kunnen hebben van de schietpartij.

Ook hebben uitspraken van de gemeente verkeerde verwachtingen gewekt. Sommige slachtoffers dachten dat de gemeente alle schade zou vergoeden.

Bij de schietpartij in De Ridderhof werden zes mensen gedood en raakten er zestien gewond. De dader pleegde zelfmoord.

Deel deze pagina

Video

'Bestuurders moeten terughoudender zijn met beloften na ramp'

Bestuurders moeten na een ramp terughoudender zijn met beloften. Dat vindt de onafhankelijke adviescommissie die de nazorg rond de... schietpartij in Alphen aan den Rijn onderzocht. Hun rapport is maandagavond gepresenteerd.

Audio

  • 'Niemand van de gemeente Alphen heeft eens gebeld hoe het met ons ging' De gemeente heeft de impact van de schietpartij in Alphen aan den Rijn, waarbij vorig jaar april zeven dodelijke slachtoffers... vielen, onderschat. Daardoor was de nazorg aan de slachtoffers soms onvoldoende. Dat blijkt uit een rapport dat is gepresenteerd door commissievoorzitter Jan Laurier.

Video en Audio

  • » "Het is een oorlogsgebied" Video De marechaussees die in Oekraïne gaan helpen bij het zoeken naar slachtoffers, zijn vertrokken...25 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Palestijnse dag van woede Video Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever gingen vandaag de straat op om te...25 jul 2014, 0 keer afgespeeld
  • » "Missie wordt geen officiële VN-missie" Video De missie om het internationale onderzoek in Oost-Oekraïne te beveiligen wordt geen officiële...25 jul 2014, 3151 keer afgespeeld

Meer video en audio