Bergen bultrug Johannes vanavond

De bultrug ligt sinds woensdag op de zandplaat. Het dier stierf gisteren»
De bultrug ligt sinds woensdag op de zandplaat. Het dier stierf gisteren The Black Fish / Nico Jankowski

De bultrug Johannes die dood op een zandbank bij Texel ligt, wordt mogelijk vanavond geborgen. Zodra het hoogwater is, rond 23.00 uur, beginnen medewerkers van Rijkswaterstaat met een sleeppoging.

Als de poging mislukt, probeert Rijkswaterstaat het opnieuw als het weer hoogwater is. Het dier wordt uiteindelijk overgebracht naar Naturalis.

De bultrug werd gisteren dood verklaard. Het dier lag er al sinds vorige week woensdag. Pogingen van Ecomare om het dier te redden waren mislukt.

Slaapmiddel

Vrijdag gaven dierenartsen van het Dolfinarium en de stichting SOS Dolfijn het dier een sterk slaapmiddel om dood te kunnen gaan. Toen zaterdag bleek dat dat niet had gewerkt, zagen artsen af van een tweede poging. Dierenactiviste Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche meldde gisteren dat de artsen een nieuwe euthanasiepoging hadden gedaan.

Directeur Foppen van het Dolfinarium is boos over dat bericht. Hij noemt het een leugen en stemmingmakerij. "Onze dierenartsen zijn na vrijdag niet meer in de buurt van de bultrug geweest", zei Foppen.

Kritiek

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren twitterde dat de artsen onkundig hadden gehandeld. Ook die opmerking vindt Foppen onbegrijpelijk: "Net als bij de zaak omtrent orka Morgan bleef een telefoontje van mevrouw Thieme uit."

Hij vindt het onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger beschuldigingen uit zonder die te controleren.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio