Relatie Schiphol en KLM slecht

KLM-toestellen op Schiphol»
KLM-toestellen op Schiphol ANP

Er is een gebrek aan vertrouwen tussen de top van Schiphol en de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op Schiphol, KLM. Dat stelt een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Hans Alders.

Volgens de commissie moet er snel een einde komen aan deze situatie. De slechte relatie staat het succes van Schiphol als mainport in de weg.

Tussen Schiphol en KLM sleept al jaren een conflict over de voorwaarden en tarieven. KLM verzorgt 70 procent van de vluchten op Schiphol, maar de luchthaven probeert ook concurrenten van KLM aan te trekken. Zo kreeg Emirates onlangs toestemming voor dagelijkse vluchten met de Airbus A380.

Dubbele taak

De commissie adviseert het Rijk om met een duidelijkere opdracht te komen voor Schiphol. Op dit moment heeft de luchthaven een dubbele taak. Schiphol moet zijn positie als knooppunt met relatief veel bestemmingen in stand houden, waarbij KLM met veel overstappende passagiers onontbeerlijk is. Maar Schiphol moet ook genoeg geld verdienen voor de aandeelhouders, waarvan de Nederlandse staat met bijna 70 procent de grootste is.

In een reactie onderschrijft zowel Schiphol als KLM de aanbevelingen en conclusies. Volgens Schiphol zijn er al gesprekken aan de gang tussen de top van beide bedrijven. Eind februari komt de commissie met een tweede rapport over de kwestie.


Deel deze pagina

Video en Audio

  • » "De hulp in Liberia is hard nodig" Audio Amerika gaat Liberia helpen met het bestrijden van ebola, en stuurt 3000 militairen naar Liberia....17 sep 2014, 3 keer afgespeeld
  • » Al 70 jaar een brug te ver Video Op 17 september 1944 begon de militaire operatie Market Garden. Het is de grootste luchtlanding uit...17 sep 2014, 1713 keer afgespeeld
  • » Autobrand bij station Vlaardingen-Oost Video Een auto is het station Vlaardingen-Oost binnengereden en in brand gevlogen. De politie vermoedt...17 sep 2014, 116 keer afgespeeld

Meer video en audio