Relatie Schiphol en KLM slecht

KLM-toestellen op Schiphol»
KLM-toestellen op Schiphol ANP

Er is een gebrek aan vertrouwen tussen de top van Schiphol en de belangrijkste luchtvaartmaatschappij op Schiphol, KLM. Dat stelt een onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Hans Alders.

Volgens de commissie moet er snel een einde komen aan deze situatie. De slechte relatie staat het succes van Schiphol als mainport in de weg.

Tussen Schiphol en KLM sleept al jaren een conflict over de voorwaarden en tarieven. KLM verzorgt 70 procent van de vluchten op Schiphol, maar de luchthaven probeert ook concurrenten van KLM aan te trekken. Zo kreeg Emirates onlangs toestemming voor dagelijkse vluchten met de Airbus A380.

Dubbele taak

De commissie adviseert het Rijk om met een duidelijkere opdracht te komen voor Schiphol. Op dit moment heeft de luchthaven een dubbele taak. Schiphol moet zijn positie als knooppunt met relatief veel bestemmingen in stand houden, waarbij KLM met veel overstappende passagiers onontbeerlijk is. Maar Schiphol moet ook genoeg geld verdienen voor de aandeelhouders, waarvan de Nederlandse staat met bijna 70 procent de grootste is.

In een reactie onderschrijft zowel Schiphol als KLM de aanbevelingen en conclusies. Volgens Schiphol zijn er al gesprekken aan de gang tussen de top van beide bedrijven. Eind februari komt de commissie met een tweede rapport over de kwestie.


Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Politie zoekt ouders gedumpte baby Video De politie in Amsterdam gaat langs de deur bij ouders van honderden pasgeboren meisjes. Ze zoeken...31 okt 2014, 385 keer afgespeeld
  • » Vrijdaggebed kan weer op de Tempelberg Video Palestijnen in Jeruzalem mogen de Tempelberg weer op voor het vrijdaggebed. De heilige plek werd...31 okt 2014, 80 keer afgespeeld
  • » Burkina Faso weer onrustig Video Nieuwe demonstraties in Burkina Faso. Vandaag eisen demonstranten in de hoofdstad Ouagadougou...31 okt 2014, 238 keer afgespeeld

Meer video en audio