'Rijksmusea hoeven niet dicht'

Slot Loevestein»
Slot Loevestein Ciao Anita! - Flickr / Creative Commons 2.0 by-sa

Minister Bussemaker ontkent dat drie Rijksmusea de deuren moeten sluiten omdat ze minder subsidie krijgen. Voor Slot Loevestein, Huis Doorn en het Rijksmuseum Twenthe zijn volgens haar nog voldoende mogelijkheden om open te blijven. Dat zei ze in de Tweede Kamer.

De musea worden 50 procent gekort, omdat ze volgens de Raad voor Cultuur geen belangrijke nationale of internationale collectie hebben.

In het geval van het Rijksmuseum Twenthe is Bussemaker bereid bij te springen. Maar dat doet ze alleen als de gemeente Enschede en de provincie Overijssel ook een bijdrage leveren, zei ze.

Bestaansrecht

Voor Slot Loevestein, de plek waaruit Hugo de Groot in een boekenkist wist te ontsnappen, suggereerde ze dat de omringende gemeenten de 200.000 euro ophoesten die het museum zegt nodig te hebben. Hoe dan ook heeft het museum genoeg bestaansrecht, zei Bussemaker. "Het beeld van een kasteel dat langzaam in verval raakt, waar de gieren rondhangen, dat klopt niet."

Huis Doorn, waar de laatste Duitse keizer in ballingschap woonde, kan samenwerking zoeken met een ander museum, zei Bussemaker.

Deel deze pagina

Video

Bussemaker: Rijksmusea niet dicht

Minister Bussemaker ontkent dat drie Rijksmusea de deuren moeten sluiten, omdat ze minder subsidie krijgen. Voor Slot Loevestein,... Huis Doorn en het Rijksmuseum Twenthe zijn volgens haar nog genoeg mogelijkheden om open te blijven. Dat zei Bussemaker in de Tweede Kamer.

Video en Audio

  • » Recordaantal bezoekers voor Sail in Kampen Video Een recordaantal bezoekers voor het paasevenement Sail in Kampen. Ongeveer 70.000 mensen kwamen...19 apr 2014, 4913 keer afgespeeld
  • » Boko Haram eist bomaanslag op Video De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft de bomaanslag op een busstation in de Nigeriaanse...19 apr 2014, 906 keer afgespeeld
  • » Pasen in Zwolle kleurt blauw Video Zwolle beleeft een bijzondere Pasen, want PEC Zwolle speelt de bekerfinale, tegen Ajax, in...19 apr 2014, 2638 keer afgespeeld

Meer video en audio