Nog volop angst in Birma

 »
  AFP

Door buitenlandredacteur Achille Prick

Ondanks alle hervormingen in Birma en de Westerse toenadering tot de militaire top in het land, zijn veel Birmezen nog steeds bang dat ze hun herwonnen vrijheid ieder moment weer verliezen. Dat zegt correspondent Michel Maas. Hij is in Birma geweest om te kijken of er sinds de ingezette hervormingen echt iets is veranderd.

''Er heerst nog steeds veel ongeloof", zegt Maas. "In 1998 voerden de generaals die de touwtjes in handen hadden ook al hervormingen door. Maar later werden die binnen een paar dagen weer teruggedraaid. Dat zijn de Birmezen niet vergeten. Bovendien, veel generaals van toen, zitten nu nog steeds op hun post."

Burgerregering

Het militaire bewind in Birma installeerde na de verkiezingen eind 2010 een burgerregering. De legertop begon steeds meer last te krijgen van internationale sancties en raakte achterop bij buurlanden die wel volop profiteren van handel met het Westen.

In hoog tempo zijn de afgelopen twee jaar democratische en economische hervormingen doorgevoerd. Hoogtepunt was begin dit jaar de verkiezing van oppositieleidster Aung San Suu Kyi tot het parlement.

Kansen

''Er zijn ook echt wel zaken veranderd", zegt Michel Maas. ''Bijvoorbeeld voor de media. De censuur vooraf is afgeschaft. Wel kan een publicatie achteraf reden zijn tot een rechtszaak, dat is een normale gang van zaken."

Maar helemaal vrij zijn de media niet. "De regering heeft het monopolie op dagbladen en de televisie. Toch zijn er veel nieuwe mediaondernemers bijgekomen. Ze geven weekbladen uit en gebruiken internet. Ze grijpen alle kansen die er zijn."

Angst

Voor de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn de omwentelingen genoeg reden om de meeste sancties tegen het land op te heffen. "De hotels in Rangoon zitten vol met zakenlui uit het buitenland. Ze staan in de rij om te investeren. Op de straathoek verkopen jongens de investeringswet op papier. Daarin staan alle voorwaarden om in Birma aan de slag te gaan."

Volgens Maas zijn de multinationals al aanwezig. "Coca Cola heeft z'n eerste reclame geplaatst. Ook Nestlé en Unilever wagen de gok. Het is toch een markt van 60 miljoen mensen. Maar veel kleinere ondernemers wachten nog even af. Dat heeft te maken met dezelfde angst die veel burgers hebben: dat het leger de klok ieder moment weer zou kunnen terugdraaien."

Tegenstanders

Die angst lijkt niet helemaal ongegrond. Bij een demonstratie vorige maand in het Noord van het land, sloeg het leger hard in op de betogers. "In dat gebied heeft een hardliner binnen de legertop de leiding in handen", aldus Maas. ,,En in de reactie op de betoging zien velen de oude reflex van het leger: tegenstanders hak je in de pan. "

Volgens Maas is het recente bezoek van president Obama aan Birma dan ook bedoeld om het democratiseringsproces in leven te houden. "In de hoop dat buitenlandse erkenning, aandacht en handel met het buitenland de legertop ervan weerhoudt het in gang gezette proces te stoppen."

Deel deze pagina

Video

  • video Wat is er nu echt veranderd in Birma? Is Birma ondanks alle hervormingen nu echt een democratie? Correspondent Michel Maas gaat op zoek naar het... antwoord.
  • video Birmezen steeds minder bang om te bellen Twee jaar geleden was het nog ondenkbaar om vanuit het gesloten Birma zo maar te bellen naar het buitenland.... Internet werd geblokkeerd en internationale tv-zenders bekijken was vrijwel onmogelijk. Birma, door de militaire machthebbers Myanmar genoemd, zat helemaal op slot.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 424 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 26 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 119 keer afgespeeld

Meer video en audio