Asielzoekers terug naar Mogadishu

Een man en een vrouw lopen door het centrum van Mogadishu, waar eerst al-Shabaab de dienst uitmaakte»
Een man en een vrouw lopen door het centrum van Mogadishu, waar eerst al-Shabaab de dienst uitmaakte Verenigde Naties

Uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers kunnen terug naar hun land van herkomst. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Mogadishu is zodanig verbeterd, dat de asielzoekers zonder gevaar kunnen terugkeren. Dat schrijft staatssecretaris Teeven aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe konden Somaliërs niet teruggestuurd worden vanwege de gevechten in Mogadishu. Bij terugkeer moesten ze door de stad reizen. Asielzoekers uit de stad zelf kregen in Nederland automatisch een verblijfsvergunning. Ook daar komt nu een eind aan.

Zakenleven

Volgens Teeven kunnen inwoners van Mogadishu zich weer ongehinderd door de stad bewegen, zijn markten weer vrij toegankelijk en bloeit het zakenleven weer op. Ook landen zoals Duitsland, Zweden en België sturen Somaliërs weer terug.

Teeven gaat de gedwongen terugkeer van Somaliërs weer ter hand nemen. Dat betekent dat ze ook vastgezet kunnen worden in vreemdelingenbewaring.

Daadwerkelijke uitzettingen zullen pas plaatsvinden nadat de Tweede Kamer zich over het nieuwe beleid heeft uitgesproken.

Deel deze pagina

Audio

  • 'Orde en veiligheid in Mogadishu zijn fragiel' Asielzoekers die afkomstig zijn uit de Somalische hoofdstad Mogadishu, komen niet langer in aanmerking voor een... verblijfsvergunning. De veiligheidssituatie in de hoofdstad Mogadishu is zodanig verbeterd, dat de asielzoekers zonder gevaar kunnen terugkeren, aldus staatssecretaris Teeven. De veiligheidssituatie is wel nog erg fragiel, zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer.
  • 'Asielzoekers kunnen weer veilig terug naar Mogadishu' Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, is veilig. Althans, veilig genoeg om asielzoekers naar terug te sturen. Tot nu toe konden... uitgeprocedeerde Somaliërs niet teruggestuurd worden, vanwege het geweld in de stad. Maar de laatste tijd is er een hoop veranderd, zegt staatssecretaris Teeven van Justitie.

Video en Audio

Meer video en audio