Vicepresident Syrië ziet geen uitweg

Farouk al-Sharaa»
Farouk al-Sharaa AFP

De Syrische vicepresident Farouk al-Sharaa zegt dat geen van de strijdende partijen in Syrië kan winnen. In een Libanese krant zegt Sharaa dat er een "historische overeenkomst" gesloten moet worden.

Sharaa, een soenniet, zegt in de krant dat een politieke of militaire oplossing met de dag onwaarschijnlijker wordt. "We moeten vechten voor het voortbestaan van Syrië. Dit is geen strijd voor het behoud van een individu of een regime."

"De oppositie kan het leger geen beslissende slag toebrengen en wat het leger doet zal evenmin leiden tot een doorbraak", zegt de Syrische vicepresident. Hij pleit voor een staakt-het-vuren, na bemiddeling door internationale leiders. Daarna moet er volgens hem een regering van nationale eenheid worden gevormd.

Uitweg

Correspondent Sander van Hoorn vindt de uitspraken van Sharaa, geen vertrouweling van president Assad, opmerkelijk. "Het feit dat hij deze uitspraken mag doen, en dan ook nog in een Libanese krant die achter de Syrische regering staat, geeft het geheel gewicht."

Volgens Van Hoorn lijkt het aannemelijk dat Sharaa het officiële Syrische standpunt vertolkt. "Maar de analyse bij de opstandelingen is inmiddels een andere: Het kan nog lang duren, er zullen nog veel doden vallen, maar uiteindelijk zijn wij zelfs zonder wapens van het Westen in staat dit gevecht te winnen." Volgens Van Hoorn is het dan ook niet waarschijnlijk dat de opstandelingen willen onderhandelen.

Vredesplan

Het interview met de Syrische vicepresident volgt kort nadat Iran een vredesplan had gelanceerd, waarin eveneens wordt opgeroepen tot een dialoog. De uitspraken van Sharaa kunnen wijzen op een handreiking aan Iran, maar het kan ook zijn dat de regering in Damascus uit alle macht probeert een uitweg te vinden, zegt Van Hoorn.

Deel deze pagina

Audio

  • Sander van Hoorn: uitspraak vicepresident Syrië kan je zien als noodkreet "De Syrische regering noch de rebellen kunnen de burgeroorlog winnen". Dat zegt de Syrische vicepresident Faruq al-Sharaa in een... interview in de Libanese krant Al-Akhbar. De vicepresident pleit voor een regering van nationale eenheid. Om deze te helpen vormen ziet hij ook een rol weggelegd voor de Verenigde Naties en landen in de regio. Correspondent Sander van Hoorn schat deze uitspraken in.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio