Branche: discriminatie verminderd

 »
  ANP

Brancheorganisatie ABU zegt dat er steeds minder gediscrimineerd wordt door uitzendbureaus. In een jaar tijd is het aantal gevallen van discriminatie met 30 procent verlaagd, zegt ABU.

Wel blijft de organisatie het onderwerp op de agenda zetten. "Wij zijn tegen discriminatie. Wij hebben al een jaar of twintig een anti-discriminatiebeleid. Het gaat vooruit, maar elk geval van discriminatie is er één te veel", zegt Aart van der Gaag van ABU.

Bang

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat Turkse, Surinaamse en Antilliaanse werkzoekenden nog altijd veel minder snel een baan krijgen via een uitzendbureau dan autochtonen.

Volgens ABU werken de grotere uitzendbureaus vaak niet mee aan het verzoek van werkgevers om alleen autochtone werknemers te werven. Veel andere uitzendbureaus gaan echter nog wel in op zo'n verzoek, omdat ze bang zijn klanten te verliezen.

Deel deze pagina

Video

Discrimineren uitzendbureaus nou wel of niet?

Uitzendbureaus zeggen dat ze niet discrimineren. Sterker nog, ze zeggen dat "gekleurde Nederlanders bij ons net zo makkelijk een... baan vinden, als blanke Nederlanders". Maar is dat ook zo? Het Sociaal en Cultureel Planbureau stuurde twintig mensen op pad, om werk te zoeken. Ze hebben een verschillende afkomst en, wat de uitzendbureaus natuurlijk niet wisten, het zijn acteurs.

Audio

  • 'Discriminatie sterk verminderd sinds vorig jaar' Aart van der Gaag van de belangenorganisatie ABU van de uitzendbureaus reageert op de uitkomst van SCP-onderzoek waaruit blijkt dat... uitzendbureaus nog discrimineren.
  • 'Veel discriminatie is een onbewuste risico-inschatting' Iris Andriessen, onderzoeker van het SCP, geeft toelichting bij het gevoerde discriminatie-onderzoek. Dooruit blijkt dat... uitzendbureaus minder allochtonen aannemen dan autochtonen.

Video en Audio

Meer video en audio