KPN bijna 15 procent lager door 4G

De beurs in Amsterdam»
De beurs in Amsterdam ANP

Het aandeel KPN is op de beurs fors gedaald, nadat vrijdagavond bekend werd dat het telecombedrijf diep in de buidel tast voor 4G-frequenties.

Sinds de opening van de beurs stond het aandeel al ruim 10 procent lager. Uiteindelijk is het aandeel met een verlies van 14,97 procent gesloten.

KPN betaalt 1,35 miljard euro voor de frequenties, waarmee het bedrijf snel mobiel internet kan aanbieden. Het bedrijf financiert dit grotendeels door een sterke verlaging van het dividend.

Het aankoopbedrag is veel hoger dan waarop marktkenners hadden gerekend. "Mijn inschatting was een bedrag tussen de 200 en 250 miljoen euro, maximaal 500 miljoen euro," zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers. Volgens Versteeg is het zeer de vraag of KPN de investering terug gaat verdienen.

UMTS

Ruim tien jaar geleden kwam KPN in grote financiële problemen nadat het bedrijf veel geld betaalde voor UMTS-frequenties, een voorganger van 4G.

Vodafone, dat 1,4 miljard euro neertelt, verliest zo'n 2,5 procent op de Londense beurs. Analist Versteeg verklaart het verschil in koersstijging doordat "Vodafone een veel groter bedrijf is dan KPN. Dat kan zo'n bedrag veel makkelijker missen."

Ziggo, dat zich terugtrok bij de veiling vanwege de hoge prijzen, wint bijna 2 procent. Deutsche Telekom, moederbedrijf van T-Mobile, dat 900 miljoen betaalt voor de 4G-frequenties, verliest zo'n 1 procent op de Duitse beurs.

Deel deze pagina

Video

Aandeel KPN hard onderuit

Het aandeel KPN is hard onderuitgegaan. Vrijdagavond werd bekend dat het telecombedrijf veel geld moet neerleggen voor... 4G-frequenties.

Audio

  • 'Zonder 4G heeft KPN geen markt meer in Nederland' De topman van KPN is blij dat het bedrijf een licentie heeft voor snel mobiel internet, maar marktexperts en beleggers zijn... sceptisch. Het aandeel KPN daalde vandaag 15 procent, nadat vrijdagavond bekend werd dat het bedrijf 1,35 miljard euro neertelt voor de 4G-frequenties. Jos Versteeg, analist van Theodoor Gilissen Bankiers, geeft uitleg.
  • 'Beleggers hebben déjà vu over KPN na frequentieveiling' De koers van het aandeel KPN is na de 4G-veiling met 12 procent gedaald. Het bedrijf wordt daarmee afgestraft door de belegger,... verklaar economieredacteur Merel Stikkelorum.
  • 'KPN-aandelen verkocht omdat dividend niet meer komt' Jos Versteeg, analist van Theodoor Gilissen Bankiers, verklaart de koersdaling van het aandeel KPN.

Video en Audio

Meer video en audio