Code postduif WOII lijkt gekraakt
Canadese onderzoekers zeggen dat ze de code hebben gekraakt die is gevonden aan de poot van een postduif uit de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt de Britse krant de Telegraph. Het briefje zou informatie bevatten over verplaatsingen van Duitse tanks en militairen in Normandië.
De versleutelde boodschap werd eerder dit jaar gevonden aan de restanten van een postduif in een Engelse schoorsteen. Op het briefje staan 27 blokjes van vijf letters en vervolgens een reeks cijfers.
Vorige maand werd uit een een eerste analyse duidelijk dat het om geheime informatie uit de Tweede Wereldoorlog kon gaan. Sindsdien hebben vele deskundigen zich het hoofd gebroken over de mogelijke betekenis ervan. Sommigen zeiden zelfs dat de code onbreekbaar was.
Parachutist
Onderzoekers van Lakefield Heritage Research in Canada zijn er nu naar eigen zeggen wel uitgekomen. Ze hebben bij de decryptie gebruikgemaakt van een codeboek uit de Eerste Wereldoorlog.
Het bericht was afkomstig van de 27-jarige sergeant William Stott, die als parachutist was gedropt in het bezette Normandië. Zijn opdracht zou zijn geweest om informatie door te spelen over de Duitse troepen in het gebied. Enkele weken later sneuvelde hij.
In het briefje meldde Stott aan de top van de Britse luchtmacht wat hij in het gebied had gezien. Volgens de Canadese onderzoekers gaat het om teksten als "Jerry's right battery central headquarters here. Artillery observer at 'K' sector Normandy. Mortar, infantry attack panzers".
Dwaalspoor
Er zijn ook passages bij die nog niet zijn ontcijferd. Volgens de Canadezen waren die mogelijk bedoeld om de Duitsers, als die het briefje in handen zouden krijgen, op een dwaalspoor te brengen.
De Britse krijgsmacht beschikte tijdens de Tweede Wereldoorlog over een kwart miljoen postduiven. Die werden ingezet om militaire boodschappen over te brengen.
Een van die postduiven kwam terecht in een schoorsteen in Bletchingley, in het Engelse graafschap Surrey, niet ver van het hoofdkwartier van generaal Montgomery. Mogelijk wilde de duif na zijn lange vlucht daar even uitrusten en raakte hij toen bevangen door de rook.