'Kritiek bultrugredding is vuilspuiterij'

Francine Giskes»
Francine Giskes NOS

De burgemeester van Texel, Francine Giskes (D66), noemt de kritiek op de reddingspogingen voor bultrug Johannes "vuilspuiterij". In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat er een goede reddingspoging is gedaan op een ingewikkelde plek.

Onder anderen Lenie 't Hart van de Zeehondencrèche Pieterburen en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben kritiek op de reddingsoperatie. Ze zeggen dat de bultrug met een andere aanpak misschien gered had kunnen worden.

Giskes wijst erop dat een gezonde walvis niet zal stranden. Er was dus al iets mis met het dier, zei ze. "Als je ziet dat zo'n dier moet lijden voordat hij sterft, is dat heel vervelend. Ik ben wel blij voor het dier dat het niet heel lang heeft hoeven duren."

Gratis

De burgemeester zegt over de critici dat de beste stuurlui aan wal staan. Volgens haar zijn er voldoende deskundigen geraadpleegd. Juist op Texel bestaat veel deskundigheid over walvissen, onder meer bij natuurcentrum Ecomare en de onderzoeksinstituten NIOZ en Imares.

De deskundigen hebben volgens Giskes bepaald wat de beste aanpak was. De gemeente heeft slechts de uitvoering daarvan mogelijk gemaakt, zegt ze.

Volgens Giskes zijn de emoties zo hoog opgelopen omdat op de achtergrond twee conflicten spelen. Ten eerste is dat het conflict tussen de Zeehondencrèche in Pieterburen en Ecomare over de manier waarop zeehonden moeten worden opgevangen.

Ten tweede zou er een conflict zijn tussen professionele bergingsbedrijven, die volgens Giskes veel geld vragen voor hun werk, en de KNRM die met vrijwilligers gratis werkt.

Deel deze pagina

Audio

  • Burgemeester Texel: worden andere gevechten uitgevochten over rug van Johannes Francine Giskes, burgemeester van Texel, blikt terug op de lijdensweg van bultrugwalvis Johannes die aanspoelde bij het... waddeneiland.
  • 'Zo'n bultrug moet je gewoon laten liggen' Kees Moeliker, conservator van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, is van mening dat een dier zoals de gestrande bultrug bij... Texel niet gered moet worden. De kans dat een dier verder overleeft is namelijk klein.

Video en Audio

  • » Onrust in Burkina Faso Video De regering van Burkina Faso heeft een omstreden voorstel voor een grondwetswijziging ingetrokken...30 okt 2014, 10399 keer afgespeeld
  • » Iedereen is 1 in Rotterdam Video In Rotterdam hebben zo'n tweehonderd mensen meegelopen in een tocht voor de eenheid. Ze willen...30 okt 2014, 1173 keer afgespeeld
  • » OM eist 20 jaar cel voor vergiftigen van echtgenoten Video De vrouw ontving na de dood van beide mannen ook geld uit hun levensverzekering.30 okt 2014, 997 keer afgespeeld

Meer video en audio