Obama: het hele land huilt mee

President Obama bij de herdenkingsdienst in Newtown»
President Obama bij de herdenkingsdienst in Newtown AFP

President Obama heeft in Newtown, Connecticut, gesproken met nabestaanden van de schietpartij op de basisschool Sandy Hook. Daarna was hij bij een herdenkingsdienst voor de slachtoffers. "U bent niet alleen in uw verdriet. Het hele land huilt met u mee", zei Obama.

De dienst in de aula van de plaatselijke middelbare school duurde ruim een uur. Vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen voerden het woord. Op het podium brandden 26 kaarsen voor de slachtoffers van het bloedbad dat de 20-jarige Adam Lanza vrijdag aanrichtte nadat hij eerst zijn moeder had doodgeschoten.

Inspiratiebron

Obama las aan het eind van zijn toespraak de namen op van alle slachtoffers. Hij beloofde Newtown alle hulp die er nodig is bij het verwerken van het drama. Hij voegde daaraan toe dat hij onder de indruk was van de sterke gemeenschapszin in het plaatsje en dat die een inspiratiebron is voor de rest van het land.

Lovende woorden had de president ook voor de leerkrachten van de basisschool die hebben geprobeerd zo veel mogelijk leerlingen in veiligheid te brengen en te voorkomen dat er paniek uitbrak.

Deel deze pagina

Video

Wapens lijken bij de VS te horen. In de grondwet is verankerd dat iedereen een wapen mag dragen, maar na de... schietpartij op de basisschool in Newtown pleitte president Obama voor "actie van betekenis". Aan correspondent Wouter Zwart de vraag wat Obama daarmee bedoelt.

 • 'Geen onderwerp gevoeliger in VS dan wapenbezit'

  Wapens lijken bij de VS te horen. In de grondwet is verankerd dat iedereen een wapen mag dragen, maar na de... schietpartij op de basisschool in Newtown pleitte president Obama voor "actie van betekenis". Aan correspondent Wouter Zwart de vraag wat Obama daarmee bedoelt.

 • 'Dader is hoogbegaafde kwetsbare jongen'

  Intussen wordt steeds meer bekend over de dader van de schietpartij in Newtown. Het zou gaan om een... hoogbegaafde, wat verlegen en kwetsbare jongen. Dat zegt het voormalige hoofd van de veiligheidsdienst van de school, die hem, en zijn moeder, goed kende.

 • Obama: het moet afgelopen zijn met dit soort tragedies

  In Newtown, Connecticut heeft de Amerikaanse president Obama de herdenkingsdienst bijgewoond voor de... slachtoffers van de schietpartij op de basisschool. Obama zei in een toespraak dat hij er alles aan zal doen om dit soort tragedies voortaan te voorkomen.

 • De hele toespraak van Obama in Newtown

  In Newtown, Connecticut heeft president Obama de herdenkingsdienst bijgewoond voor de slachtoffers van de... schietpartij op de basisschool. Obama zei in een toespraak dat hij er alles aan zal doen om dit soort tragedies voortaan te voorkomen. (Niet ondertiteld.)

 • Wouter Zwart: 'Obama legde vinger op de gevoelige plek'

  Correspondent Wouter Zwart is in het Amerikaanse Newtown, waar president Obama een toespraak heeft gehouden... over de schietpartij van afgelopen vrijdag.

Audio

 • Obama: we doen niet genoeg om onze kinderen te beschermen De Amerikaanse president Obama heeft gisteravond een toespraak gehouden op de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de... schietpartij in Newtown.
 • 'Speech van Obama heeft hele kroeg in tranen gebracht' Correspondent Jacqueline Eckmann luisterde in een plaatselijke kroeg in het centrum van Newtown naar de toespraak van de... Amerikaanse president Obama.
 • Jacqueline Eckmann: werd muisstil tijdens speech Obama Jacqueline Eckmann luisterde in een buurtkroeg in Newtown naar de toespraak van de Amerikaanse president Obama. Het werd er plots... heel stil tijdens de uitzending van de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de schietpartij van vrijdag.

Video en Audio

Meer video en audio