Libië sluit grenzen met buurlanden

Tanks van het Libische leger in de stad Kufra in maart dit jaar»
Tanks van het Libische leger in de stad Kufra in maart dit jaar EPA

Libië sluit vanwege de groeiende onrust in het land de grenzen met vier buurlanden. Een groot deel van het zuiden van Libië is bestempeld tot 'gesloten militaire zone'.

De nationale assemblee heeft besloten dat de grenzen met Tsjaad, Niger, Sudan en Algerije voor onbepaalde tijd dicht blijven. Verder heeft het Libische ministerie van Defensie de opdracht gekregen om een militaire bestuurder te benoemen die "voortvluchtige misdadigers en illegale immigranten" moet laten arresteren.

Stammenstrijd

In het gebied liggen de steden Kufra en Sabha, waar dit jaar bij gevechten tussen gewapende groepen al meer dan honderd mensen zijn gedood. De gevechten gaan vooral tussen de oorspronkelijke bewoners van het zuiden van Libië, de Tabu-stam, en de Arabische Zwia-stam.

De Tabu-stam werd tijdens het regime van kolonel Kadhafi zwaar onderdrukt. De stam beschuldigt de huidige regering van voortdurende discriminatie.

Libië heeft moeite met het samenstellen van een krachtig leger. De strijdkrachten leunen nog sterk op de rebellen die vorig jaar tegen Kadhafi vochten.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 619 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 53 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 204 keer afgespeeld

Meer video en audio