Democraten: strenge wapenregels

Burgemeester Bloomberg van New York met een in beslag genomen AR-15 semi-automatisch geweer»
Burgemeester Bloomberg van New York met een in beslag genomen AR-15 semi-automatisch geweer AFP

De opgelaaide discussie in de VS over vuurwapens leidt tot concrete plannen om het vuurwapenbezit terug te dringen. Een aantal Democratische senatoren wil dat er een wet komt die het gebruik van automatische vuurwapens verbiedt.

De Democratische Senator Dianne Feinstein, die zich al jaren inzet voor strengere wetgeving voor wapens, wil nog deze week een wetsvoorstel indienen. Ze wil het bezit van "militair-achtige geweren" verbieden.

De Democraat Charles Schumer denkt dat het plan een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden kan halen: "Ik denk dat we nu een kantelpunt hebben bereikt, misschien kunnen we iets bereiken", zei hij bij de zender CBS.

Republikeinen

Hoe de verhoudingen in het Congres en het Huis van Afgevaardigden op dit moment liggen, is onduidelijk. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid. Eerdere voorstellen om de regels voor wapenbezit te verscherpen, werden vooral door Republikeinen tegengehouden.

President Obama zei na de schietpartij dat er iets moet veranderen. Hij had het daarbij over een "betekenisvolle actie" om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen. Obama zei niet wat hij daar precies mee bedoelde.

De Democratische senator Feinstein verwacht dat Obama haar plannen om automatische wapens te verbieden steunt. Ook gouverneur Malloy van de staat Connecticut hoopt op een verbod. "Dit zijn gevechtswapens", zei hij. "Je gebruikt ze niet voor de hertenjacht."

Verbod

Burgemeester Bloomberg van New York, die partijloos is, riep Obama op om hardop te zeggen dat er strengere regels voor wapenbezit moeten komen. "Ik vind dat dit het belangrijkste agendapunt van de president moet zijn", zei Bloomberg. Hij pleit al jaren voor een verbod op wapens voor burgers.

Deel deze pagina

Video

Burgemeester Bloomberg: Obama moet werk maken van wapenverbod

Burgemeester Bloomberg van New York heeft president Obama opgeroepen om hardop te zeggen dat er strengere regels voor wapenbezit... moeten komen. "Ik vind dat dit het belangrijkste agendapunt van de president moet zijn", zei Bloomberg. Hij pleit al jaren voor een verbod op wapens voor burgers.

Audio

  • 'Amerikaanse opinies verschuiven niet fundamenteel door schietdrama's' Hoogleraar Amerikaanse politiek aan de Belgische universiteit van Leuven Bart Kerremans legt uit dat de VS erg verdeeld is over de... wapenwetgeving. En die opinies zouden niet erg verschuiven naar aanleiding van schietpartijen zoals in Newtown.
  • Gouverneur Connecticut: Washington moet werk maken van strengere wapenwetgeving Na de schietpartij op de school in Newtown voeren de tegenstanders van wapenbezit de druk op. Ze willen nieuwe wetgeving om het... bezit van vuurwapens aan banden te leggen. President Obama moet in actie komen, vinden ze.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio