'Einde president Assad nabij'

President Assad»
President Assad PanARMENIAN_Photo / Flickr creative commons by-nc-nd

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius denkt dat het einde nabij is voor de Syrische president Assad. Volgens hem houden zelfs de Russen hier rekening mee.

Ook zegt Fabius dat de nieuwe coalitie van oppositiegroepen gesteund moet worden om te voorkomen dat extremisten het voor het zeggen krijgen. Frankrijk behoort tot de landen die de meeste kritiek uiten op Syrië. Ook was het het eerste westerse land dat de Syrische Nationale Coalitie erkende als de enige wettige vertegenwoordiger van de Syrische bevolking.

Verenigde naties

De vicepresident van Syrië, Faruq al-Sharaa, zegt dat noch de Syrische regering noch de rebellen de burgeroorlog kunnen winnen. In een interview dat morgen wordt gepubliceerd in een Libanese krant zegt hij: "Elke dag die voorbijgaat, raken we verder weg van een militaire of een politieke oplossing".

De vicepresident pleit voor een regering van nationale eenheid. Om deze te helpen vormen ziet hij ook een rol weggelegd voor de Verenigde Naties en landen in de regio.

Ondertussen houdt het geweld in Syrië aan. Ten minste 25 mensen werden gedood bij een aanval van regeringstroepen op de stad Helfaya. Met vliegtuigen en artillerie werd de stad, waar rebellen zich bevinden, beschoten.

Deel deze pagina

Video

'Ik denk dat het einde voor meneer Assad nadert'

Al maanden klinken er geluiden dat het einde nabij is voor Bashar al-Assad. Maar de Syrische president zit er nog steeds. Al lijkt... bondgenoot Rusland nu toch rekening te houden met zijn vertrek en ook Frankrijk denkt er zo over en waarschuwt voor de gevolgen als het nog lang duurt.

Audio

  • Sander van Hoorn: uitspraak vicepresident Syrië kan je zien als noodkreet "De Syrische regering noch de rebellen kunnen de burgeroorlog winnen". Dat zegt de Syrische vicepresident Faruq al-Sharaa in een... interview in de Libanese krant Al-Akhbar. De vicepresident pleit voor een regering van nationale eenheid. Om deze te helpen vormen ziet hij ook een rol weggelegd voor de Verenigde Naties en landen in de regio. Correspondent Sander van Hoorn schat deze uitspraken in.

Video en Audio

Meer video en audio