Doden bomaanslagen Noord-Irak

De gevolgen van een aanslag in Kirkuk in september 2012»
De gevolgen van een aanslag in Kirkuk in september 2012 ANP

Bij een serie bomaanslagen in twee steden in het noorden van Irak zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. Tientallen mensen raakten gewond.

In Kirkuk gingen kort na elkaar bommen af bij twee moskeeën en een televisiestation dat banden heeft met de sjiieten. Die bommen doodden zes mensen.

In Jalula was er een explosie bij het kantoor van de Koerdische politieke partij PUK van de Iraakse president Talabani. Bij die aanslag kwamen twee mensen om.

Spanningen

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog door niemand opgeëist.

De afgelopen maanden zijn de spanningen toegenomen tussen de Koerden in het noorden van Irak en de centrale regering in Bagdad. President Talabani heeft vorige week een plan gelanceerd om de spanningen tussen Bagdad en de Koerden te verminderen.

Kirkuk ligt zo'n 300 kilometer ten noorden van Bagdad. Er wonen Koerden, Arabieren en Turkmenen. De Koerden willen dat het olierijke gebied rond Kirkuk wordt toegevoegd aan het gebied in Noord-Irak waar ze verregaande autonomie hebben. De Arabieren en Turkmenen zijn daar fel op tegen.

Militairen

De noordelijke Koerdische regio van Irak was tot voor kort betrekkelijk veilig. De afgelopen maanden hebben zowel de centrale regering in Bagdad als de machthebbers in Noord-Irak militairen naar de binnenlandse grens gestuurd om hun posities te versterken.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio