Samsom politicus van het jaar

PvdA-leider Samsom is Politicus van het Jaar»
PvdA-leider Samsom is Politicus van het Jaar ANP

PvdA-leider Diederik Samsom is door de parlementaire pers gekozen tot Politicus van het Jaar 2012. De Haagse journalisten typeren hem als een "politicus met een goede acceleratie" en een "comeback-kid".

"Wie in één jaar de lijsttrekkersstrijd in eigen partij wint, vervolgens een uiterst succesvolle verkiezingscampagne voert en dan ook nog de formatie wint, is zonder meer Politicus van het Jaar."

Oud-minister De Jager werd tweede in de verkiezing, die voor de tiende keer werd georganiseerd door het Radio 1 Journaal. De jury roemt hem als een "knappe communicator".

'Paar deukjes' voor Rutte

Premier Rutte, die de titel de afgelopen twee jaar in de wacht sleepte, eindigde deze keer als derde. "Hoewel een paar deukjes opgelopen, goed staande gebleven afgelopen jaar", vinden de journalisten.

De parlementaire pers koos de nieuwe minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, tot het Politieke Talent van 2012. Zij werd in 2010 voor de VVD in de Tweede Kamer gekozen.

Volgens het juryrapport heeft zij "ondanks fout bij weigerambtenaren" bewezen een goed Kamerlid te zijn, en een veelbelovend minister.

Catshuisoverleg

Bezoekers van NOS.nl kozen het Politieke Moment van 2012. Dat werd het mislukken van het Catshuisoverleg over de miljardenbezuinigingen in april. Het moment dat Diederik Samsom de PvdA vlak voor de verkiezingen in september weer op de kaart zette, werd tweede.

Deel deze pagina

Video

  • video Samsom politicus van het jaar De parlementaire pers heeft Diederik Samsom gekozen tot Politicus van het Jaar. De verkiezing werd voor de... tiende keer georganiseerd door het NOS Radio 1 Journaal.
  • video Politicus van het Jaar 2012: Diederik Samsom PvdA-leider Diederik Samsom is door de parlementaire pers gekozen tot Politicus van het Jaar 2012. De Haagse... journalisten typeren hem als een "politicus met een goede acceleratie" en een "comeback-kid"
  • video Politieke Talent van 2012: Jeanine Hennis-Plasschaert De parlementaire pers heeft de nieuwe minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, tot het Politieke... Talent van 2012 verkozen. Zij werd in 2010 voor de VVD in de Tweede Kamer gekozen.

Audio

  • Samsom politicus van het jaar PvdA-leider Diederik Samsom is door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. Hij bleef premier Mark Rutte en... oud-minister Jan Kees de Jager voor. Politiek talent werd defensieminister Jeanine Hennis. Een verslag van Peter Blok
  • Samsom: eer om Politicus van het Jaar te worden PvdA-leider Diederik Samsom is politicus van het jaar 2012 geworden. Hij won de persprijs die wordt georganiseerd door het NOS... Radio 1 Journaal.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 193 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 47 keer afgespeeld
  • » "Alles weer bij het oude in Syrië" Video De opmars van IS en de strijd rond Kobani overheersen nu al maanden het nieuws over Syrië. Het...22 okt 2014, 9491 keer afgespeeld

Meer video en audio