Thieme: dode bultrug laten liggen

Marianne Thieme wil dat de dode bultrug op Razende Bol blijft liggen»
Marianne Thieme wil dat de dode bultrug op Razende Bol blijft liggen The Black Fish / Nico Jankowski

De Partij voor de Dieren wil dat het karkas van de gestrande bultrug op de zandplaat Razende Bol blijft liggen.

De partij vindt dat dode zoogdieren niet mogen worden weggehaald uit de natuur, maar als voedsel moeten dienen voor andere dieren. Dat voorkomt volgens de partij dat belanghebbenden zoals Naturalis en het Dolfinarium een actieve rol krijgen in de besluitvorming rond gestrande zoogdieren.

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stoort zich eraan dat partijen zich in de pers al hadden uitgelaten over het bergen van het skelet voor een tentoonstelling, terwijl het dier nog leefde.

Protocol

Ze wil een overheidsprotocol voor de omgang met gestrand zeezoogdieren: "Het is triest en zorgelijk dat de reddingspogingen zo gefrustreerd zijn, bij gebrek aan adequaat overheidsprotocol, terwijl er zo veel deskundigen klaarstonden om de helpende hand te bieden".

De bultrug spoelde woensdag aan op de zandplaat bij Texel. Pogingen van Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij om het dier te redden, liepen op niks uit. Daarop kreeg de bultrug een spuitje om hem uit zijn lijden te verlossen, maar hij bleef daarna nog in leven. Vanochtend is hij gestorven.

Deel deze pagina

Video

Bultrug Johannes is dood

De bultrug is nu echt dood. De afgelopen dagen was er vaak verwarring of het aangespoelde dier nog in leven was of niet.

Audio

  • Lenie 't Hart: we hadden de bultrug kunnen redden Dierenactiviste Lenie 't Hart meldt dat de bij Texel gestrande bultrug dood is.

Video en Audio

Meer video en audio