Egypte: steun voor grondwet Morsi

Bij het stembureau worden de stemmen geteld»
Bij het stembureau worden de stemmen geteld AFP

In Egypte heeft tot dusver een meerderheid van 56,5 procent 'ja' gezegd tegen de islamistische ontwerpgrondwet, blijkt uit onofficiële uitslagen. Bij de eerste dag van het referendum over de omstreden grondwet, gisteren, was de opkomst ongeveer 50 procent.

Zowel voor- als tegenstanders van de grondwet hebben deze overwinning voor president Morsi bevestigd. Pas na komende zaterdag, als de rest van het land stemt, volgt de definitieve uitslag.

Nee-stem overheerst

In de steden overheerst de nee-stem tegen de grondwet; zo zou 52 procent van de stemmers in Caïro de wet hebben verworpen. Maar volgende week verwachten analisten veel steun voor Morsi onder kiezers van het platteland.

De grondwet heeft voor diepe verdeeldheid gezorgd in Egypte. Aanhangers van de Moslimbroederschap van president Morsi noemen de constitutie noodzakelijk om de democratische omwenteling in het land te steunen en verder te brengen.

Dictatoriale bevoegdheden

De tegenstanders, een gelegenheidscoalitie van progressieven, seculieren, christenen en gematigde moslims, verdenken Morsi ervan dat hij zichzelf met de grondwet in de hand dictatoriale bevoegdheden zal geven. Bovendien vinden ze dat de islamistische shariaregels een te grote rol gaan spelen in Egypte.

Ondanks de grote verdeeldheid is de stembusgang zaterdag rustig verlopen.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Akte van Napoleon 4 ton waard Video Op een veiling in Frankrijk heeft de huwelijksakte van Napoleon en Joséphine ruim 400.000 euro...22 sep 2014, 595 keer afgespeeld
  • » Waarschuwen bij wakker worden tijdens operatie Video Het is de nachtmerrie van veel patiënten: wakker worden tijdens de operatie. Het gebeurt ongeveer...22 sep 2014, 19680 keer afgespeeld
  • » "Opmars IS tot staan gebracht" Video Koerdische strijders zeggen dat ze de opmars van terreurgroep IS in Syrië tot staan hebben...22 sep 2014, 10531 keer afgespeeld

Meer video en audio