Bultrug Johannes is dood

De bultrug bij Razende Bol is dood»
De bultrug bij Razende Bol is dood The Black Fish / Nico Jankowski

De bultrug die bij Texel is gestrand, is dood. Volgens de gemeente Texel heeft de walvisdeskundige van het ministerie van het Economische Zaken en Landbouw geconstateerd dat het dier niet meer leeft.

Vanochtend meldde dierenactiviste Lenie 't Hart als eerste dat de bultrug, die de naam Johannes heeft gekregen, was gestorven.

Ultieme poging

Twee medewerkers van de zeehondencrèche waren naar de zandplaat Razende Bol gegaan om een ultieme poging te doen het dier te redden. Ze negeerden het gebiedsverbod dat rond de walvis van kracht was. Toen ze bij Johannes kwamen, zagen ze dat hij dood was.

De bultrug wordt zo snel mogelijk van de zandplaat weggehaald. Wanneer dat precies gebeurt, wordt morgen pas duidelijk. Dan overlegt Rijkswaterstaat met het bedrijf dat de bultrug moet opruimen. Zij doen dat in opdracht van natuurmuseum Naturalis, dat het skelet wil tentoonstellen.

Slaapmiddel

Artsen van het Dolfinarium dienden de bultrug vrijdag een sterk slaapmiddel toe om hem uit zijn lijden te verlossen, maar het dier werd toch weer wakker.

't Hart vindt dat het dier veel te snel is opgegeven. Ze spreekt schande van de manier waarop er met de bultrug is omgegaan. Ze noemt het onbegrijpelijk dat de zeehondencrèche niet om hulp is gevraagd.

Waddencentrum Ecomare zegt dat het sterven van de bultrug laat zien dat een laatste reddingspoging gisteren niet goed was voor het dier. "De bultrug was dusdanig verzwakt dat hij ook dood zou zijn gegaan als die poging gelukt was, alleen zou het dier dan diep in de zee zijn gestorven. Het dier was niet gebaat bij een laatste reddingspoging", zegt directeur Martin Fröberg van Ecomare.

Deel deze pagina

Video

  • video Bultrug Johannes is dood De bultrug is nu echt dood. De afgelopen dagen was er vaak verwarring of het aangespoelde dier nog in leven... was of niet.
  • video Discussie over wel of geen reddingspoging bultrug loopt hoog op De bultrug die afgelopen week op een zandplaat bij Texel strandde is dood. En inmiddels wordt er hardop... afgevraagd of er wel genoeg gedaan is om hem te redden. De discussie daarover loopt hoog op. En volgens sommige partijen een beetje te hoog.

Audio

  • Lenie 't Hart: we hadden de bultrug kunnen redden Dierenactiviste Lenie 't Hart meldt dat de bij Texel gestrande bultrug dood is.

Video en Audio

Meer video en audio