NOS NieuwsAangepast

Discussie wapenbeleid VS laait op

Door Simone Tukker, bureau Washington

Al ruim 200 jaar geeft de Amerikaanse grondwet iedere burger het recht om een wapen te dragen. In basisschool Sandy Hook in Newtown werden drie wapens gevonden. Met deze drie wapens wist een 20-jarige man vrijdagochtend twintig kinderen en zes volwassenen te doden op deze school in de staat Connecticut. Een dag na de schietpartij laten voor- en tegenstanders van wapenbezit van zich horen.

In herhaling

De lijst van schietpartijen in de VS is lang en wordt alleen maar langer. Deze week nog was er nog een schietpartij in een winkelcentrum in Oregon waarbij drie doden vielen. Ook kwamen er een half jaar geleden twaalf mensen om het leven toen een man een bioscoop in Aurora binnenstormde en om zich heen begon te schieten.

Zo'n 270 miljoen privé-wapens zijn hier geregistreerd. Daarmee is de VS het land met het hoogste wapenbezit per inwoner in de hele wereld.

Uit recent onderzoek blijkt dat het land ernstig verdeeld is over de wapenwetgeving.

Publieke opinie

Zo'n 47 procent van de Amerikanen vindt het recht om een wapen te dragen belangrijker dan de controle op wapenbezit. 46 procent vindt juist precies het tegenovergestelde. Aan die standpunten verandert nauwelijks iets kort na een schietpartij zoals deze op een school in Newtown.

Voorstanders van wapenbezit pleiten voor het bewapenen van leerkrachten en medewerkers op scholen; dan had deze tragedie kunnen worden voorkomen. Overigens heeft de voornaamste voorstander van wapenbezit, de National Rifle Association (NRA), nog niet van zich laten horen.

Strengere wetgeving

Tegenstanders van wapenbezit willen juist de schietpartij in Newtown aangrijpen om aan te sturen op strengere wetgeving. Ook zijn de tegenstanders van mening dat de NRA zich probeert te verstoppen voor wat er is gebeurd. Zo twittert filmmaker Michael Moore:

"Hey NRA - why so quiet? Do you hear the rumble? The will of the people today? Coming your way. Think fast - the majority have had it."

President Obama laat doorschemeren dat er iets moet veranderen. Tijdens zijn wekelijke toespraak zei hij dat er "betekenisvolle" actie ondernomen moet worden om dit soort tragedies in de toekomst te voorkomen. Welke actie Obama bedoelt, is nog volstrekt onduidelijk. Hij neemt het woord wapenbeleid nog niet in de mond en daardoor lijkt het aanscherpen van de wapenwetgeving nog ver weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl