'Situatie bultrug uitzichtloos'

 »
  ANP

De situatie van de gestrande bultrug op het eilandje Razende Bol is uitzichtloos. Dat heeft burgemeester Giskes van Texel gezegd.

Giskes zegt dat een nieuwe reddingspoging geen zin meer heeft, omdat het dier ernstig verzwakt is. "Soms betekent redden ook dat je niets moet doen", aldus de burgemeester.

Op dit moment wordt gekeken of het dier opnieuw een spuitje kan krijgen om hem uit zijn lijden te verlossen. Het ministerie van Economische Zaken, dat verantwoordelijk is voor het welzijn van beschermde diersoorten, heeft toestemming gegeven voor zo'n injectie. Gisteren kreeg de bultrug al een sterk slaapmiddel toegediend, maar dat is inmiddels uitgewerkt.

Noodverordening

Morgenochtend wordt opnieuw gekeken of de bultrug nog leeft. Rond het eilandje Razende Bol geldt een noodverordening. De waterpolitie houdt belangstellenden op afstand.

Vanochtend spoelde op Razende Bol ook een dode potvis aan. Burgemeester Giskes noemt het "heel bijzonder" dat in korte tijd twee grote zeezoogdieren aanspoelen. "Er is waarschijnlijk iets ernstig mis met deze dieren. Het is heel naar om aan te zien", zei Giskes.

Deel deze pagina

Audio

  • Burgemeester Texel: bultrug nu in handen van natuur Op het eilandje Razende Bol bij Texel ligt al sinds woensdag de aangespoelde bultrug. Gisteravond kreeg het dier een spuitje om in... te slapen, maar het dier leeft nog steeds. U hoort Francine Giskes, burgemeester van Texel.

Video

Giskes: situatie bultrug uitzichtloos

Nog steeds ligt op het kleine eilandje Razende Bol de bultrug Johannes. Hij leeft, maar hij kan niet weg.

Video en Audio

  • » Spanning Jeruzalem loopt op Video De Israëlische anti-terreureenheid heeft een man doodgeschoten die wordt verdacht van de aanslag...30 okt 2014, 7673 keer afgespeeld
  • » OM sluit aanhoudingen jihadisten niet uit Video Van zes mannen is het paspoort in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat zij...30 okt 2014, 1005 keer afgespeeld
  • » "Patatoorlog in Napels" Video Waar in de wereld kun je lekkerder eten dan in Italië? Eigenlijk nergens. Toch zoeken de Italianen...30 okt 2014, 1020 keer afgespeeld

Meer video en audio