Van Heek verrast met achtste plaats

Marvin van Heek»
Marvin van Heek ProShots

Skiër Marvin van Heek heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in Val Gardena als achtste te eindigen in een wereldbekerafdaling.

Van Heek verdiende daarmee een olympische nominatie, mits de FIS de uitslag bekrachtigt.

Harald de Man was de laatste Nederlander die wereldbekerpunten scoorde. In november 1998 werd hij 26ste op de Super G in Aspen.

De 21-jarige Van Heek startte als 53ste en profiteerde van de sterk verbeterde omstandigheden. De race was met enkele uren uitgesteld vanwege sneeuw. Nadat elf skiërs geweest waren, werd de verkorte race wegens mist stilgelegd. Het weer werd met de minuut beter en dat bleek uit de uitslag.

"Dit is compleet crazy. Ik hoopte op de topdertig", reageerde hij. "Voor mij voelt dit als Kerstmis, misschien nog wel beter."

Nyman lacht het best

De onbekende Sloveen Rok Perko had startnummer 35 en troefde de gevestigde orde (Erik Guay, Kjetil Jansrud en Aksel Lund Svindal) als eerste af. De 27-jarige Perko was nog nooit in de toptien geëindigd en leek zijn eerste WB-zege te gaan boeken.

Steven Nyman lachte echter als laatste. De Amerikaan startte als 39ste en was 0,19 sneller dan Perko. De dertigjarige Amerikaan mocht voor de tweede keer de hoogste trede van het podium betreden.

Nymans enige succes was op één dag na precies zes jaar terug, eveneens in Val Gardena en ook op de afdaling.

Vrouwen afgelast

De vrouwen zouden in actie komen in Val d'Isère, maar de wedstrijd werd vanwege de hevige sneeuwval afgelast.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Ehren: niet onze beste wedstrijd Audio De reactie van Den Bosch-coach Raoul Ehren na het 0-0 gelijkspel tegen Kampong in de...31 okt 2014, 21 keer afgespeeld
  • » ATP Parijs 2014: Federer-Raonic Video Beelden van de partij tussen Roger Federer en Milos Raonic in de kwartfinales van het...31 okt 2014, 1053 keer afgespeeld
  • » Kampong blij met punt tegen Den Bosch Audio De reactie van Kampong-coach Stijn van Roosendaal na het 0-0 gelijkspel in en tegen Den Bosch in de...31 okt 2014, 21 keer afgespeeld

Meer video en audio