Stembureaus Egypte langer open

Een rij voor een stembureau in Caïro»
Een rij voor een stembureau in Caïro EPA

In Egypte zijn de stembureaus nog eens twee uur langer open gebleven. De belangstelling voor het referendum over de nieuwe grondwet was zo groot, dat het moment van sluiting twee keer is verlengd. De Egyptenaren konden tot 23.00 (22.00 uur Nederlandse tijd) stemmen.

Volgens correspondent Sander van Hoorn was het drukker dan bij eerdere verkiezingen omdat de stembureaus maar één dag open zijn; eerder kon in Egypte een paar dagen lang worden gestemd. Bij stemlokalen in de hoofdstad Caïro stonden sinds de ochtend lange rijen. Ook in andere Egyptische steden was het druk.

Grondwet

Ongeveer de helft van de Egyptenaren kon zich vandaag uitspreken over de nieuwe grondwet; volgende week is het de beurt aan de andere helft. Dat gebeurt omdat veel rechters weigeren toezicht te houden op het verloop. Ze vinden dat de grondwet niet democratisch tot stand is gekomen.

Deel deze pagina

Audio

  • Sander van Hoorn: Egyptenaren bepalen vandaag toekomst van het land De helft van alle Egyptenaren kan vandaag stemmen over de nieuwe, omstreden grondwet. Dat doen ze massaal. Al de hele dag staan er... lange rijen voor de stembureaus. U hoort correspondent Sander van Hoorn.

Video

  • video 'Er moet een grondwet komen waar iedereen blij mee is' Na weken van felle demonstraties voor en tegen de nieuwe grondwet, mochten de Egyptenaren in een referendum... vandaag stemmen over die wet. De opkomst was hoog en de stembussen bleven daarom langer open.
  • video Lange rijen bij stembureaus Egypte Egyptenaren konden vandaag in een referendum ja of nee zeggen tegen de nieuwe grondwet, die door de... Moslimbroederschap is ontworpen. De nieuwe grondwet heeft Egypte tot op het bot verdeeld en leidde de afgelopen dagen tot grote spanningen in het land. Het referendum verliep zonder grote incidenten.

Video en Audio

  • » Stadhuis Iguala in brand gestoken Video De zaak van de verdwenen studenten in Iguala maakt volgens veel Mexicanen pijnlijk duidelijk hoe...23 okt 2014, 448 keer afgespeeld
  • » "We wachten nog tot de lampen aangaan" Audio Vier veteranen verzamelen net voor zonsondergang aan de zuidkant van de nieuwe Waalbrug bij...23 okt 2014, 28 keer afgespeeld
  • » Rellen na aanslag Jeruzalem Video Er waren rellen vanavond in Oost-Jeruzalem na een aanslag eerder vandaag op voetgangers die bij een...23 okt 2014, 134 keer afgespeeld

Meer video en audio