Kamer wil nationale Filmtop

Bioscoopstoelen»
Bioscoopstoelen atomicjeep - Flickr / Creative Commons 2.0 by

PvdA, VVD en D66 willen dat er een nationale Filmtop komt. Ze willen dat minister Bussemaker van Cultuur en minister Kamp van Economische Zaken met organisaties als het Filmfonds, de bioscoopexploitanten, de beroepsorganisatie van acteurs en distributeurs gaan praten.

De politieke partijen maken zich zorgen om de Nederlandse filmindustrie. Volgens de Tweede Kamer verkeert die in "zwaar weer". Hoewel de bezoekersaantallen voor Nederlandse films toenemen, wordt de industrie volgens de politieke partijen oneerlijk beconcurreerd.

Buitenland

PvdA-Kamerlid Monasch wijst er op dat andere landen rechtstreekse subsidies geven, maar dat Nederland geen financiële voorzieningen kent. D66-Kamerlid Bergkamp is bang dat Nederlandse filmmakers naar het buitenland zullen vertrekken om daar te filmen, omdat het daar goedkoper is. "Een gelijke kans hebben we nu niet, daar moet verandering in komen", aldus Bergkamp.

Ook de SP wil dat de filmindustrie gesteund wordt. Volgens SP-Kamerlid Van Dijk is er sprake van een "win-winsituatie''. Het levert volgens hem mooie films op en het zorgt voor werkgelegenheid.

Maandag gaan de partijen tijdens het debat over de begroting van Cultuur minister Bussemaker oproepen om de Filmtop na de jaarwisseling te organiseren om de situatie voor de filmindustrie te verbeteren.

Deel deze pagina

Audio

  • Bergkamp (D66): oneerlijke concurrentie in filmindustrie Het gaat slecht met de Nederlandse filmindustrie. Steeds meer filmmakers gaan naar het buitenland om daar hun film te maken. Het... kabinet moet in actie komen, vinden PvdA, VVD en D66. Samen met de filmsector moeten de ministers van Cultuur en van Economische Zaken een oplossing bedenken. Een gesprek met D66 tweede kamerlid Vera Bergkamp.

Video en Audio

Meer video en audio